Nightjet-kocsikat újíthat fel a Škoda Group

iho/vasút   ·   2023.05.03. 12:00
obb_nightjet

A cseh vállalat az ÖBB hat komfort hálókocsiját korszerűsítheti, további huszonnyolc modernizálása pedig opcionális.

Az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) 4,1 milliárd eurót (hozzávetőlegesen 1500 milliárd forintot) fordít új vasúti járművek vásárlására, beleértve új Nightjet-szerelvények beszerzését is. A Siemens Mobility által épített vonatok első példánya várhatóan idén nyáron áll forgalomba, kényelmüket először az Ausztria és Németország, valamint Olaszország között utazók próbálhatják ki. A huszonöt szerelvényből álló flotta 2025-re lesz teljes.

A megújulásból a meglévő Nightjetek sem maradnak ki: a szerelvényeket a Škoda Grouppal korszerűsítteti az ÖBB. A csehországi Šumperkben zajló munkálatok során új ágyakat, továbbfejlesztett világítást és korszerűbb zuhanyzót építenek be a kocsikba, továbbá a hálókabinok is megújulnak. Az első felfrissített vonatpárt várhatóan 2024-ben vehetik át az osztrákok. A beruházás teljes értékét nem tette közzé az ÖBB.

Az ÖBB és a német vasút Deutsche Bahn (DB) az első megújult Nightjet-hálókocsit tavaly nyáron mutatta be Hamburgban; a jármű egy huszonkét Nightjet-hálókocsit magába foglaló felújítási program keretében vált modernebbé.

Az osztrákokkal kötött megállapodás újabb jelentős lépés a Škodának az éjszakai vonatok piacán. A cseh gyártó előzőleg tavaly decemberben a finn VR Group vasúttársasággal írt alá egy körülbelül 50 millió euró (cirka húszmilliárd forint) értékű szerződést kilenc új hálókocsi és nyolc autószállító kocsi építéséről, beleértve a járművek alkatrészellátását, az azokhoz szükséges speciális eszközöket, valamint a dokumentációt. A kontraktus opcionálisan további harminc-harminc hálókocsi és autószállító kocsi beszerzését is magába foglalja – számol be a Rail Tech.

(Nyitókép forrása: Škoda Group / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek