Romániában is visszaesett a vasúti teherfuvarozás

iho/vasút   ·   2024.04.15. 14:30
cfrmarfa_teher

Tavaly 11,5 százalékkal szállítottak kevesebb árut a síneken, mint 2022-ben; az áruk közel nyolcvan százaléka belföldön haladt.

A román nemzeti statisztikai hivatal szerint 2023-ban összesen 48 ezer 867 millió tonna árut szállítottak a tehervonatok Romániában.

Kategóriák alapján a legnagyobb szeletet a kőolajtermékek tudhatják maguknak 23 százalékkal, a szén és a földgáz 21,1 százalékot ért el. A külföldről érkező rakott kocsik száma 2,6 százalékkal, a tehervagonok átlagos bruttó tömege (tonna/vonat) pedig 2,3 százalékkal nőtt. A tehervonatok tempója is lassult: átlagos kereskedelmi sebességül 13,6 százalékkal esett vissza, az átlagosan megtett távolság is 3,4 százalékkal rosszabb mutatót ért el.

A vasúti személyszállítás ezzel szemben nagyrészt pozitív eredményeket mutat a tavalyi évet tekintve: az utasok száma 5,4 százalékkal nőtt, és a személyszállító vonatok átlagos sebessége is emelkedett, jóllehet csak 0,6 százalékkal – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a CFR egyik tehervonata, elöl-hátul Sulzerrel továbbítva. Kép forrása: CFR Marfă Facebook-oldala)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek