Új intermodális terminált adtak át Bulgáriában

iho/vasút   ·   2023.02.27. 12:00
bulgaria_terminal

A Szófia közelében található bozsuristei ipari parkban megépített létesítmény a nyugat-bulgáriai ügyfelek által megrendelt, a kikötőben kirakodott konténereket fogja kezelni, melyeket vasúton szállítanak a terminál és a kikötő között.

A napokban átadott, 27 ezer négyzetméter üzemi területtel rendelkező terminált körülbelül ötmillió euróból (közel kétmilliárd forintból) hozták létre. A létesítmény várhatóan évente 60 ezer TEU (húsz láb hosszú konténer) kapacitást tud majd kezelni. A terminálban két, egyenként háromszáz méter hosszú vágányt alakítottak ki, mely hozzákapcsolódik a bolgár vasúthálózathoz – a Szófiát a burgaszi kikötővel összekötő vasútvonal a Németországtól Görögországig vezető Keleti–Kelet-mediterrán TEN-T-folyosó kulcsfontosságú része.

A terminál üzemeltetéséért a kelet-bulgáriai burgaszi kikötőt is üzemeltető BMF Port Burgas (BMF) felel. A cég közeljövőbeli terve, hogy heti háromszor indítson konténerszállító blokkvonatot a kikötő és Szófia között. A BMF-hez már most is érkeznek megkeresések cégektől, melyet átrakodóhelyként szeretnék használni a terminált.

A BMF vezérigazgatója, Borisz Balev szerint az új terminál fontos összekötő kapocs a burgaszi kikötő és az európai intermodális terminálhálózat között. A létesítmény a Balkán szívében, Szófiától a szerb határnál fekvő Bankijáig vezető vasútvonalon található. Kulcsfontosságú elhelyezkedése garantálja a konténeres fuvarok rugalmasságát az ország belseje felé és felől, közúton és vasúton egyaránt, Szófiából és Burgaszból ráadásul számos nemzetközi kapcsolat is rendelkezésre áll – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: ACT Burgas / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek