Újabb Vectron-mérföldkő: ezerötszáz értékesített példány

Károly Szabolcs   ·   2022.09.03. 12:00
siemens_vectron

A Siemens mozdonytípusa az Akiem hatvanöt gépre szóló beruházásával érte el az új rekordot.

A franciaországi központú lízingcég még 2021 decemberében kötött keretszerződést a német gyártóval. Akkor alaprendelésként húsz Vectront rendeltek meg, most pedig további 65, vegyesen kétáramnemű (AC) és többáramnemű (MS) gépet hívtak le.

A 6400 kilowatt teljesítményű villamos mozdonyok nemzetközi teher- és személyforgalomra is alkalmasak lesznek, legnagyobb üzemi sebességük kétszáz és 230 kilométer per óra lesz. A gépeket várhatóan 2024 közepétől szállítja majd a Siemens Mobility.

A beruházás által az egyedi, moduláris szerkezetű Vectron az Akiem mozdonyflottájának jelentős részét fogja kitenni, hozzájárulva az európai nemzetközi teher- és személyszállítási szolgáltatásokhoz.

A Siemensnél úgy vélik, az ezerötszázadik eladott Vectron az ügyfelek elégedettségét tükrözi. A mozdonytípusból eddig tizenhat országból összesen 62 társaság rendelt, és Európa húsz országában szerezte meg a közlekedési engedélyt – számol be a Railway Gazette.

A Siemens korszerű és népszerű mozdonytípusa az ötszázadik megrendelt példányt 2017 júniusában könyvelhette el: a gépet az ELL lízingcég kérte és a Cseh Vasutak (Ceské Dráhy, CD) vette bérbe. Forgalomba állítás szempontjából az ötszázadikra pontosan egy évvel később, 2018 júniusában került sor: a 193 331-est a DB Cargo Deutschland vehette át. Az ezredik gépre szóló megrendelés 2020 májusában érkezett, méghozzá a dán nemzeti vasút DSB-től – ráadásul az ezredik forgalomba állított Vectront is a dán cég húzhatta be 2021 októberében az EB 3240 pályaszámú géppel.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek