Újabb vonalszakaszt villamosítottak Ausztriában

iho/vasút   ·   2022.12.15. 09:00
klagenfurt

A rövidke, 12,1 kilométeres Klagenfurt–Weizelsdorf vonal korszerűsítése tizennyolc hónap alatt készült el.

Az 50 millió eurós, vagyis nagyságrendileg húszmilliárd forintos beruházást december elején adták át, az utas- és vonatforgalom pedig a december 11-ei menetrendváltással vehette birtokba.

A karintiai S-Bahn-hálózat S3-as viszonylatának részét képző vonalon a villamosításon felül egy új állomást is létrehoztak Köttmannsdorf Lambichl néven, ahol 23 autó és harminc kerékpár számára kialakítottak P+R és B+R parkolóhelyeket. Klagenfurt Süd és Weizelsdorf állomások peronjait 160 méteresre hosszabbították meg, a Maria Rain állomásnál kialakított P+R és B+R parkolók pedig harminc autó és ugyanennyi kerékpár tárolását teszik lehetővé. Felújították a Dráva felett átívelő, 167 méter hosszú Hollenburg-hidat, egy tucatnyi szintbeli átjárót pedig korszerűsítettek vagy lezártak.

A vonalon szolgáltató ÖBB szerint a 15 kilovolt 16,7 hertzes váltakozó áramú villamosítással évente annyi szén-dioxid-kibocsátást lehet megelőzni, mint amit háromnegyed négyzetkilométernyi erdő tud elnyelni és megtisztítani. Az osztrák vasúti infrastruktúra-kezelő ÖBB Infrastruktur 2028-ig 1,2 milliárd eurónyi (jelenlegi árfolyam alapján cirka 500 milliárd forintnyi) korszerűsítést hajt végre Karintia tartományban.

A tartomány kormányzója, Peter Kaiser úgy véli: a klímavédelem és a tömegközlekedés elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. Ezek az infrastrukturális beruházások közvetlen befektetések a klíma- és környezetvédelembe, valamint Karintiába mint üzleti, munka- és lakóhelybe a jövő generációinak érdekében – számol be a Railway Gazette.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek