Vasút helyett hajón érkeznek az európai luxusautók Kínába

iho/vasút   ·   2022.05.04. 12:00
volvo_tehervonat

Az Ukrajnában zajló háború és az Oroszország ellen kirótt szankciók miatt bizonytalanabb a vasúti fuvarozás az Új Selyemúton, így több európai járműgyártó is inkább a tengeri szállítást preferálja.

A korábban stabilan a kötöttpályát választó nagy német gyártók közül a Porsche nemrégiben, az Audi és a BMW pedig néhány napja állította le a kész autók eurázsiai vasúti fuvarozását Kínába.

A luxusautók régóta azok között a nagyértékű áruk között szerepelnek, amiket hagyományosan vasúton szállítanak. Az Új Selyemút a tengeri szállításhoz képest magasabb ára miatt alkalmas a nagy értékű áruk szállítására. A biztonságos szállítás feltételeit az iparág garantálja, mely számos különféle rakodási anyagokba fektetett be a kétszintes nyitott vagonoktól a járművek szállítására szolgáló hűtőkonténerekig.

A nagy gyártók egy része azonban most ismét részben vagy teljesen a tengeri szállítás felé kezd fordulni. A BMW például a németországi Bremerhaven kikötőjéig vasúton szállítja a Kínába szánt luxusautóit, ahonnan azok hajón jutnak el Ázsiába. Az Audi Romániáig vasúton, onnan pedig a Fekete- és a Kaszpi-tengert is érintő Középső Korridoron kamionokon és hajókon fuvarozza tovább járműveit – a háború kitörése óta egyre népszerűbb szállítási útvonal alapvetően a vasutat részesíti előnyben. A szintén jelentős fuvarozónak számító Volvo pedig még a háború előtt visszalépett az Új Selyemúttól. A vállalat a viszonylag alacsony színvonalú szolgáltatás költségeinek tavaly októberi drámai növekedésével, valamint az Új Selyemút korlátozott kapacitásaival magyarázta lépését.

Ráadásul nemcsak az autóipari gyártók fordulnak el a vasúti szállítástól, legalábbis az Új Selyemút legfőbb útvonalát érintően: a svéd Ikea és az amerikai Hewlett Packard is visszalépett a további fuvarozástól. A vállalatok a döntést azzal indokolták, hogy az oroszországi területen zajló szállítás túl kockázatos, biztosítási társaságok pedig gyakran nem fedezik a fuvarokat, vagy erkölcsi okokból nem tartják kívánatosnak.

A BMW korábban azt nyilatkozta, hogy leállítja a személyautók oroszországi exportját, továbbá az oroszországi gyártást is. Hasonlóan gondolkodik az Audi is: módosította magyarországi gyártási tevékenységét, mivel a Győrben gyártott járművek szállítási útvonala óhatatlanul is Ukrajnán keresztül vezetne – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek