134 éves járműbe léphetnek be szombaton Szentendrén a BKV múzeumában

iho/vasút   ·   2021.05.22. 08:35
00_bhev134

Május 11. óta szombatonként mindig újabb járművet nyit ki a nagyközönség előtt a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum. A féltve őrzött járműmatuzsálemeink egy részét belülről csak ezeken a napokon láthatják a közlekedésrajongók. Első alkalommal egy 1887-ben készült osztrák gyártású HÉV-kocsi belső terébe kísérik el látogatókat – szakértő idegenvezetéssel!

A helyiérdekű vasúti hálózat kiépítését és üzemeltetését kézben tartó Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) 1887-ben harmincnyolc elegáns kivitelű – osztályában eltérő – vasúti személykocsit rendelt meg leányvállalata, a Budapesti Helyiérdekű Vasutaknak (BHÉV). A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum állandó kiállításán látható első, B I típusjelű kocsi is ekkor került Budapestre. A grazi Weitzer gyárban készült, eredetileg nyitott peronos kocsik a HÉV egymás után átadott három törzsvonalára kerültek. Később a kocsikat zárt peronúra alakították át, és egyéb változtatásokat is végeztek rajtuk. A kocsitípus egészen 1966-ig, mintegy nyolcvan évig volt forgalomban!

A múzeum jövőre harmincéves évfordulója előtt a BKV megkezdte a kiállítás képi-információs anyagának megújítását, amibe már most betekinthetnek az érdeklődők.

Sőt, szombatonként már használható a Ganz UV villamos szimulátora is!

A múzeum címe: Szentendre, Dózsa György út 3. (közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett).

Nyitva április 1-jétől október 31-éig, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

Május 24-én, pünkösdhétfőn is várják a látogatókat!

Érvényes jegyárak:

  • Felnőtt: 350 forint
  • Diák és nyugdíjas: 280 forint
  • Fotó- és videójegy: 500 forint

Biztonsági előírások: termenként öt látogató, két méteres biztonsági távolság betartása, maszk használata, kézfertőtlenítő javasolt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek