150-es: május 1-jétől a Volánbusz pótolja az elővárosi vasutat

iho   ·   2022.04.20. 09:00
150_flirt_2_vgz_0

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe: a teljes vonalon szünetelni fog a vonatforgalom, nem közlekednek vonatok a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. A Volánbusz autóbuszai pótolják a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. A közlekedési társaság növeli a kapacitását, több buszt állít forgalomba.

Az elővárosi térségben is a Volánbusz regionális autóbuszjáratai veszik át a vasút szerepét – ahogyan az február 1-jétől már a Délegyházától délre eső vonalszakasz esetében is történik.

Május 1-jétől nem közlekednek a továbbiakban a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti, valamint a Kecskemét és Kelebia közötti pótlóbuszok, ezek helyett a vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket.

  • Délegyházáról Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül negyven, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan körülbelül ötvenöt perc alatt lesz elérhető. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át. Munkanapokon jellemzően hatvan, a délutáni csúcsidőszakban húsz, a reggeli csúcsidőszakban tizenöt–húsz percenként, míg hétvégén jellemzően hatvan, a reggeli időszakban harminc percenként indulnak.
  • Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően Budapest, Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából huszonöt perc alatt elérhető.
  • Dunavarsányból Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül harmincöt, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan ötven perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy harmincöt, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan körülbelül negyven perc alatt érhető el.
  • Kunszentmiklóst érintően a január 31-étől bevezetett menetrend kismértékű korrekcióját vezeti be a Volánbusz május 1-jétől.

Az elővárosi szakaszon az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget. Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában (várhatóan május közepéig), a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a térségből érkező autóbuszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós autóbuszok végzik majd a szállítást azért lehetőség szerint valamennyi utas le tudjon ülni.

A 2022. április 30-ával bezárólag megváltott vasúti bérleteket – érvényességi idejük végéig – a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazás céljából elfogadja a Volánbusz.

A cikkünkben látható térképeket nagy méretben innen is le tudják tölteni:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek