A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások július 19-étől

iho/vasút   ·   2021.07.18. 09:00
vaganyzar_2020_01

Szépen fogynak a pályafelújítások, karbantartások. Van még, persze, mit csinálni, hiszen van olyan vonal is, ahol most kezdenek igazán hozzá a munkához, de az összkép a nyár miatt is kedvező.

Pótlózás a 140-esen Cegléd és Félegyháza között

A Budapest–Cegléd–Szeged vonalon július 29-éig Cegléd és Kiskunfélegyháza között valamennyi vonat helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartás miatt. A pótlóbuszok Ceglédi szállások megállóhelyet és Nagykőrös állomást nem érintik. Nagykőrösön a Szabadság téri buszmegállóban állnak meg a pótlójáratok. Katonatelep vasútállomást sem érintik a buszok, helyette a főúton a Veres Péter utcai buszmegállóban állnak meg.

30a: a 140-es pályafelújítása miatt módosul a menetrend

A Budapest–Székesfehérvár vonalon augusztus 2-áig, és augusztus 5-én módosított menetrend lesz érvényben, mert Cegléd és Kiskunfélegyháza között pályakarbantartást végeznek. Hétköznapokon a Kőbánya-Kispestről 7:12-kor Budapest-Kelenföld állomásra induló S36-os vonat nem közlekedik, az Üllőről 5:41-kor, 6:11-kor, 6:41-kor és 7:11-kor Budapest-Kelenföld felé induló S36-os és G43-as vonatok pedig csak Kőbánya-Kispest állomásról indulnak.

Elővárosi karbantartás kelet felől

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon július 24-étől 29-éig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, mert Abony és Szolnok között pályakarbantartást végeznek.

  • Július 24-én és 25-én a 16709-es számú Napfürdő expresszvonat Szolnok helyett 6:07-kor Ceglédről indul, a Fonyód felől érkező 16708-as számú Napfürdő expresszvonat pedig csak Ceglédig közlekedik.
  • Az Üllőről 5:41-kor, 6:11-kor, 6:41-kor és 7:11-kor Budapest-Kelenföld felé induló S36-os és G43-as vonatok pedig csak Kőbánya-Kispest állomásról indulnak.
Pályakarbantartás a 40-esen

A Dombóvár–Pécs vonalszakaszon augusztus 6-áig Dombóvár és Szentlőrinc között egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A személyvonatok helyett Dombóvár és Szentlőrinc, a Budapest–Pécs közötti intercity vonatok helyett Dombóvár és Pécs között pótlóbuszok közlekednek, pályakarbantartás miatt. Az IC-vonatok Pécsről a Keleti pályaudvarra korábban, kerek órakor indulnak. A Keletiből Dombóvárig változatlan a menetrend, Pécsre azonban később, óra 55-kor érkeznek meg.

A Győr–Pécs közötti Helikon interrégió vonatok helyett Dombóvár és Pécs között pótlóbuszokkal kell utazni. Dombóvár alsó helyett Dombóvár állomásig közlekednek. Az interrégió vonatok autóbuszai Pécs–Szentlőrinc közötti utazásra nem vehetők igénybe.

Átépítik a Hajda-patak hídját, korábban indulnak a vonatok a 80a-n

A Budapest–Hatvan vonalon augusztus 29-éig módosul a menetrend: 7 és 19 óra között a Keleti pályaudvarról minden óra 5-kor Gödöllőre induló S80-as vonatok tíz perccel korábban, előző óra 55-kor indulnak, valamint a Tisza-tó Expressz módosított menetrend szerint közlekedik, öt perccel korábban, 7:50-kor indul a Keleti pályaudvarról. A hatvani vonalon közlekedő vonatok indulási idejének módosítására a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon, a Hajta-patak hídjának átépítése idejére bevezetett ideiglenes menetrend miatt van szükség.

Nyár végéig pótlózzák a teljes 101-est

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon augusztus 29-éig a vonal teljes hosszán pótlóbuszok közlekednek valamennyi vonat helyett. A 407-es és a 406-os számú Corona Intercity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével közlekedik. A koronavírus-járvány miatt a 367-es és 366-os számú Hargita, a 143-as és 144-es számú Transilvania IC, továbbá a 369, 365, 364, 368-as számú nemzetközi vonatok nem közlekednek.

(térképek: MÁV-Start)

A NIF a Püspökladány–Berettyóújfalu szakaszon új vasúti pályát épít ki korszerűbb sínek és vasbetonaljak felhasználásával. A vasúti átjárókat Strail burkolattal korszerűsítik. Báránd, Sáp és Berettyóújfalu állomáson az új vágányok mellett magasperonok készülnek az esélyegyenlőség biztosításával, megfelelő vakvezető közlekedési utakkal. Peronbútorokat és esőbeállókat helyeznek el. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon elkezdik a vasútvillamosítást, felsővezetéki oszlopok beállítását, a vezetékek szerelését. A Keleti-főcsatornán felújítják az acélszerkezetű hidat.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Ideiglenes menetrend a Hajta-patak hídjának építése miatt

A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon augusztus 29-éig Nagykáta és Tápiószele között a Hajta-patak hídjának átépítése idejére ideiglenes menetrendet vezetnek be, az elővárosi vonatok indulási ideje egyes szakaszokon változik.

  • A G60-as vonatok pár, jellemzően reggeli kivétellel csak a Keleti pályaudvar és Nagykáta között közlekednek.
  • A Keleti pályaudvarról a távolsági intercity, valamint a szolnoki Z60-as vonatok általában öt perccel korábban indulnak, míg a nemzetközi intercity vonatok indulási időpontjai akár harminc perccel is eltérhetnek az alapmenetrendhez képest.
  • A főváros felé közlekedő távolsági és nemzetközi intercity, valamint a Z60-as vonatok indulási időpontjai az eredeti menetrendhez képest 5–25 perccel is változik.
Októberig nem jár vonat a 18-ason

A GYSEV Szombathely–Kőszeg vonalán végzett pályakarbantartási munkák miatt szeptember 29-éig valamennyi vonat helyett pótlóbuszok közlekednek.

Vonatpótlás a 125-ös közepén

A Mezőtúr–Orosháza–Mezőhegyes–Battonya vonalon július 19-éig módosított menetrend lesz érvényben, Orosháza és Mezőhegyes között pótlóbuszok közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek