A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások június 14-étől

iho/vasút   ·   2021.06.13. 09:00
vaganyzar_2020_01

Patakhíd-felújítások határozzák meg a MÁV-Start „életét”. Heti összefoglaló a várható kellemetlenségekről. Továbbra is azt javasoljuk: tájékozódjon, ne rutinból utazzon!

Két helyen is dolgoznak az 1-esen

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon július 1-jéig több vonat menetrendje néhány perccel módosul, mert a Biatorbágy–Győr és az Öttevény–Lébény-Mosonszentmiklós szakaszon pályakarbantartást végeznek.

Pénteken Rákosrendezőig jár két éjszakai S72-es

Június 18-án az Esztergomból Budapestre 22:35-kor és 23:35-kor induló S72-es vonat végállomása a Nyugati pályaudvar helyett Rákosrendező lesz. Az utóbbi vonatról Rákosrendezőn átszállás biztosított a 0:47-kor induló, Szob–Szolnok viszonylaton – Rákosrendező, Zugló, Kőbánya-Kispest útirányon – közlekedő 2371-es számú, S57-es jelzésű személyvonatra.

Éjszakai karbantartás a 41-esen

A Dombóvár–Gyékényes vonalon június 19-étől 29-éig éjszakánként karbantartás miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Jákó-Nagybajom és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat egy hajnali és néhány késő esti vonat helyett.

A vonalon közlekedő pótlóbuszok érkezéséhez igazodva a Somogyszob–Nagyatád vonalon az utolsó vonatpár a megszokotthoz képest később indul.

Átépítik a Hajda-patak hídját, korábban indulnak a vonatok a 80a-n

A Budapest–Hatvan vonalon június 19-étől augusztus 29-éig módosul a menetrend: 7 és 19 óra között a Keleti pályaudvarról minden óra 5-kor Gödöllőre induló S80-as vonatok 10 perccel korábban, előző óra 55-kor indulnak, valamint a Tisza-tó Expressz módosított menetrend szerint közlekedik, 5 perccel korábban, 7:50-kor indul a Keleti pályaudvarról. A hatvani vonalon közlekedő vonatok indulási idejének módosítására a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon, a Hajta-patak hídjának átépítése idejére bevezetett ideiglenes menetrend miatt van szükség.

Hídépítés miatt módosul a menetrend Miskolc térségében is két vonalon

A Miskolc-Tiszai–Ózd és a Miskolc-Tiszai–Tornanádaska vonalon június 18-ától 20-áig Miskolc-Tiszai és Miskolc-Gömöri állomás között a hídépítéssel kapcsolatos munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

100-as: javában dolgoznak Vecsés és Monor között

A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon június 18-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Elkezdődik a Vecsés–Üllő–Monor szakaszon felújítása, és több fázisban, tervezetten ősz végéig tart.

Néhány vonat kivételével a vonatok a Nyugati pályaudvarról korábban indulnak, és később érkeznek oda, a Nyugati és Cegléd között hosszabb menetidővel közlekednek. Egyes vonatok eltérő megállási renddel vagy nem teljes útvonalukon közlekednek, illetve teljes útvonalon szünetel a közlekedésük.

S50-es jelzésű járatok

 • A monori S50-es vonatok rövidebb útvonalon, Budapest-Nyugati és Vecsés között munkanapokon közel 30 percenként, hétvégénként óránként közlekednek, mindkét irányban minden állomáson, megállóhelyen megállnak. Vecsés és Üllő között óránként pótlóbusz közlekedik helyettük. A csak munkanapokon csúcsidőben közlekedő vonatokhoz Vecsés és Monor között közlekedő pótlóbuszok csatlakoznak (hajnalban Budapest felé, délután Monor felé).

S50-es pótlóbuszok

 • Vecsés és Üllő között naponta 5:58-tól 20:59-ig óránként közlekednek pótlóbuszok.
 • Munkanapokon Vecsés és Monor között 14:35-től 18:35-ig óránként.
 • Naponta Üllő és Vecsés között 8:38-tól 21:38-ig óránként.
 • Munkanapokon Monor és Vecsés között 5 órakor és 5:55-kor, valamint Üllő és Vecsés között 7:03-kor, 8:08-kor.
 • Május 26-27-én az éjjeli pótlás Vecsés és Üllő között Szolnok felé 1:13-kor és 3:13-kor, Budapest felé 0:13-kor indul.
 • Vecsés-Kertekalja vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra onnét egy kilométerre, Vecsés, Iskola utca autóbusz-megállónál lehet felszállni vagy azokról leszállni.
 • Hosszúberek-Péteri vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra Péteri, Hosszúberek-Péteri autóbusz-megállóhelyen lehet fel- vagy leszállni.

Z50-es jelzésű zónázóvonatok, délutáni G50-es járatok

 • A zónázó vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Cegléd között óránként közlekednek, néhány vonat kivételével Üllő állomáson és Hosszúberek-Péteri megállóhelyen is megállnak. Ezen felül munkanapokon délután Budapestről 14:38-tól 18:38-ig óránként G50-es vonatok indulnak Cegléd, illetve Szolnok felé, Vecsés, Monor, Monorierdő, Ceglédbercel, Ceglédbercel-Cserő megállásokkal.
 • Budapest és Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity és sebesvonatok
 • Néhány vonat kivételével a Nyíregyháza, illetve Záhony felé, valamint felől közlekedő intercity és sebesvonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között összevonva (egyesítve) közlekednek, Monor állomáson is megállnak. A vonatokat Cegléd állomáson kapcsolják össze, illetve kapcsolják szét. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe. Vasárnaponként egyes sebesvonatok Újszász és Rákos felé kerülő úton közlekednek Budapest irányába.

Budapest-Nyugati és Szeged közötti intercityk

 • A szegedi intercityk több helyen megállnak: egész nap Monoron mindkét irányban, Budapestről Szeged felé délutánonként 13:43-tól 20:43-ig pedig Pilisen és Albertirsán is. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe.

S36-os, G43-as jelzésű vonatok

 • Munkanapokon reggel az S36-os és a G43-as jelzésű vonatok nem közlekednek Üllő és Kőbánya-Kispest között. Ugyancsak kimarad a menetrendből a Kőbánya-Kispestről Budapest-Kelenföldre 7:12-kor induló (3592-es számú) S36-os személyvonatot.
 • Néhány járat menetrendje módosul a Budapest–Újszász–Szolnok, a Debrecen–Mátészalka és a Tuzsér–Záhony vonalon.

Az utazás előtt érdemes tájékozódni a közlekedő vonatok menetrendjéről. Minden érintett járatra rá lehet keresni a megújult Elvirában, továbbá az Android és iOS platformon működő MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is.

Egy hónapon át zárva lesz a Nyugati

A Nyugati pályaudvaron június 19-étől egy hónapon át előre tervezett, jelentős karbantartást végeznek, emiatt nem indulnak és oda nem érkeznek vonatok. Az esztergomi, a szobi, a veresegyházi, a ceglédi, debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonal, valamint az S36-os jelzésű járatok menetrendje módosul, a vonatok útvonala változik, számos vonat fővárosi végállomását más budapesti állomásokra helyezik át.

Nyár végéig pótlózzák a teljes 101-est

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon augusztus 29-éig a vonal teljes hosszán pótlóbuszok közlekednek valamennyi vonat helyett. A 407-es és a 406-os számú Corona Intercity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével közlekedik. A koronavírus-járvány miatt a 367-es és 366-os számú Hargita, a 143-as és 144-es számú Transilvania IC, továbbá a 369, 365, 364, 368-as számú nemzetközi vonatok nem közlekednek.

A NIF a Püspökladány–Berettyóújfalu szakaszon új vasúti pályát épít ki korszerűbb sínek és vasbetonaljak felhasználásával. A vasúti átjárókat Strail burkolattal korszerűsítik. Báránd, Sáp és Berettyóújfalu állomáson az új vágányok mellett magasperonok készülnek az esélyegyenlőség biztosításával, megfelelő vakvezető közlekedési utakkal. Peronbútorokat és esőbeállókat helyeznek el. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon elkezdik a vasútvillamosítást, felsővezetéki oszlopok beállítását, a vezetékek szerelését. A Keleti-főcsatornán felújítják az acélszerkezetű hidat.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Jelentős pályafelújítás indul a 110-esen

A Debrecen–Mátészalka vonalon júniusban és júliusban több szakaszon is felújítja a vasúti pályát a MÁV. A karbantartás idejére lezárják az érintett szakaszokat, ezért a munkavégzésekhez igazítva, eltérő szakaszokon és napszakokban pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Június 14-étől július 5-éig Nyírbátor és Mátészalka között egész nap cserélik a betonaljakat, síneket, váltókat, vágányszabályozást végeznek és átépítenek négy vasúti átjárót.

A felújítás során megszüntetik a jelenlegi 50–60 kilométer/órás sebességkorlátozásokat, és 80 kilométer/órára emelik a megengedett sebességet, ezáltal pontosabbak lesznek a vonatok. A karbantartással csökkenhet a műszaki meghibásodások száma, megbízhatóbb lesz a vasúti forgalom, a közúton közlekedők pedig gördülékenyebben, biztonságosabban hajthatnak át az átjárókon.

Június 14-én 6 órától július 5-én 18 óráig a személyvonatok helyett Nyírbátor és Mátészalka, a Kraszna InterCity vonatok helyett Debrecen és Mátészalka, a vasárnapi Hétmérföldes sebesvonat helyett Zajta és Fehérgyarmat között pótlóbuszok közlekednek, mert Nyírbátor és Mátészalka állomás között több szakaszon pályakarbantartás végeznek.

Ideiglenes menetrend a Hajta-patak hídjának építése miatt

A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon június 19-étől augusztus 29-éig Nagykáta és Tápiószele között a Hajta-patak hídjának átépítése idejére ideiglenes menetrendet vezetnek be, az elővárosi vonatok indulási ideje egyes szakaszokon változik.

A G60-as vonatok pár, jellemzően reggeli kivétellel csak a Keleti pályaudvar és Nagykáta között közlekednek.

A Keleti pályaudvarról a távolsági InterCity, valamint a szolnoki Z60-as vonatok általában 5 perccel korábban indulnak, míg a nemzetközi InterCity vonatok indulási időpontjai akár 30 perccel is eltérhetnek az alapmenetrendhez képest.

A főváros felé közlekedő távolsági és nemzetközi InterCity, valamint a Z60-as vonatok indulási időpontjai az eredeti menetrendhez képest 5–25 perccel is változik.

Vonatpótlás a 127-esen

A Vésztő–Gyoma vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, mert több szakaszon karbantartást végeznek. Június 22-éig Vésztő és Szeghalom között, június 23-ától 27-éig Vésztő és Gyoma között pótlóbuszok szállítják az utasokat, karbantartási munkák miatt. A pótlóbuszok igény esetén Vésztő, Városháza feltételes autóbuszmegállóhelyen is megállnak.

Szakaszos pályakarbantartás Lajosmizse felé

A Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonalon pályakarbantartást végeznek több szakaszon június 18-ától július 4-éig.

 • Június 18-án a Kőbánya-Kispestről Lajosmizsére 23:50-kor induló S21-es vonat helyett Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbusz szállítja az utasokat. A vonat a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik.
 • Június 19-étől 29-éig Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbuszok közlekednek. Az S21-es vonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekednek.
 • Június 30-ától július 4-éig Dabas és Lajosmizse között kell pótlóbuszokkal utazni. Az S21-es vonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekednek.

Kecskemét és Lakitelek között a június 24-éig végzett pályakarbantartási munkák miatt a Kecskemét–Szolnok vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kecskemét és Lakitelek között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Pályafelújítás Győr és Csorna között

A GYSEV Sopron–Győr vonalán június 14-étől 17-éig éjszakánként Győr és Csorna között, június 21-étől 24-éig éjszakánként Sopron és Csorna között egyes hajnali és késő esti vonat helyett pótlóbusz szállítja az utasokat, karbantartások miatt.

Vonatpótlás a 9-es vonal osztrák oldalán

A GYSEV Bécs-Nezsider–Pomogy–Fertőszentmiklós vonalán június 15-én és 16-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekedek. Nezsider és Pomogy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek