A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások június 21-étől

iho/vasút   ·   2021.06.20. 09:00
vaganyzar_2020_01

A 100a-t eltették őszre, a kisebb munkákat viszont csinálják a srácok. Javaslatunk állandó: ne rutinból vonatozzon, tájékozódjon indulás előtt!

Két helyen is dolgoznak az 1-esen

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon július 1-jéig több vonat menetrendje néhány perccel módosul, mert a Biatorbágy–Győr és az Öttevény–Lébény-Mosonszentmiklós szakaszon pályakarbantartást végeznek.

Éjszakai karbantartás a 41-esen

A Dombóvár–Gyékényes vonalon június 29-éig éjszakánként karbantartás miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Jákó-Nagybajom és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat egy hajnali és néhány késő esti vonat helyett.

A vonalon közlekedő pótlóbuszok érkezéséhez igazodva a Somogyszob–Nagyatád vonalon az utolsó vonatpár a megszokotthoz képest később indul.

Átépítik a Hajda-patak hídját, korábban indulnak a vonatok a 80a-n

A Budapest–Hatvan vonalon június 19-étől augusztus 29-éig módosul a menetrend: 7 és 19 óra között a Keleti pályaudvarról minden óra 5-kor Gödöllőre induló S80-as vonatok 10 perccel korábban, előző óra 55-kor indulnak, valamint a Tisza-tó Expressz módosított menetrend szerint közlekedik, 5 perccel korábban, 7:50-kor indul a Keleti pályaudvarról. A hatvani vonalon közlekedő vonatok indulási idejének módosítására a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon, a Hajta-patak hídjának átépítése idejére bevezetett ideiglenes menetrend miatt van szükség.

Egy hónapon át zárva a Nyugati

A Nyugati pályaudvaron június 19-étől egy hónapon át előre tervezett, jelentős karbantartást végeznek, emiatt nem indulnak és oda nem érkeznek vonatok. Az esztergomi, a szobi, a veresegyházi, a ceglédi, debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonal, valamint az S36-os jelzésű járatok menetrendje módosul, a vonatok útvonala változik, számos vonat fővárosi végállomását más budapesti állomásokra helyezik át.

Nyár végéig pótlózzák a teljes 101-est

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon augusztus 29-éig a vonal teljes hosszán pótlóbuszok közlekednek valamennyi vonat helyett. A 407-es és a 406-os számú Corona Intercity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével közlekedik. A koronavírus-járvány miatt a 367-es és 366-os számú Hargita, a 143-as és 144-es számú Transilvania IC, továbbá a 369, 365, 364, 368-as számú nemzetközi vonatok nem közlekednek.

(térképek: MÁV-Start)

A NIF a Püspökladány–Berettyóújfalu szakaszon új vasúti pályát épít ki korszerűbb sínek és vasbetonaljak felhasználásával. A vasúti átjárókat Strail burkolattal korszerűsítik. Báránd, Sáp és Berettyóújfalu állomáson az új vágányok mellett magasperonok készülnek az esélyegyenlőség biztosításával, megfelelő vakvezető közlekedési utakkal. Peronbútorokat és esőbeállókat helyeznek el. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon elkezdik a vasútvillamosítást, felsővezetéki oszlopok beállítását, a vezetékek szerelését. A Keleti-főcsatornán felújítják az acélszerkezetű hidat.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Jelentős pályafelújítás indul a 110-esen

A Debrecen–Mátészalka vonalon júniusban és júliusban több szakaszon is felújítja a vasúti pályát a MÁV. A karbantartás idejére lezárják az érintett szakaszokat, ezért a munkavégzésekhez igazítva, eltérő szakaszokon és napszakokban pótlóbuszok szállítják az utasokat.

  • Június 14-étől július 5-éig Nyírbátor és Mátészalka között egész nap cserélik a betonaljakat, síneket, váltókat, vágányszabályozást végeznek és átépítenek négy vasúti átjárót.
    A felújítás során megszüntetik a jelenlegi 50–60 kilométer/órás sebességkorlátozásokat, és 80 kilométer/órára emelik a megengedett sebességet, ezáltal pontosabbak lesznek a vonatok. A karbantartással csökkenhet a műszaki meghibásodások száma, megbízhatóbb lesz a vasúti forgalom, a közúton közlekedők pedig gördülékenyebben, biztonságosabban hajthatnak át az átjárókon.
  • Június 14-én 6 órától július 5-én 18 óráig a személyvonatok helyett Nyírbátor és Mátészalka, a Kraszna Intercity vonatok helyett Debrecen és Mátészalka, a vasárnapi Hétmérföldes sebesvonat helyett Zajta és Fehérgyarmat között pótlóbuszok közlekednek, mert Nyírbátor és Mátészalka állomás között több szakaszon pályakarbantartás végeznek.
Ideiglenes menetrend a Hajta-patak hídjának építése miatt

A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon augusztus 29-éig Nagykáta és Tápiószele között a Hajta-patak hídjának átépítése idejére ideiglenes menetrendet vezetnek be, az elővárosi vonatok indulási ideje egyes szakaszokon változik.

  • A G60-as vonatok pár, jellemzően reggeli kivétellel csak a Keleti pályaudvar és Nagykáta között közlekednek.
  • A Keleti pályaudvarról a távolsági intercity, valamint a szolnoki Z60-as vonatok általában öt perccel korábban indulnak, míg a nemzetközi intercity vonatok indulási időpontjai akár harminc perccel is eltérhetnek az alapmenetrendhez képest.
  • A főváros felé közlekedő távolsági és nemzetközi intercity, valamint a Z60-as vonatok indulási időpontjai az eredeti menetrendhez képest 5–25 perccel is változik.
Vonatpótlás a 127-esen

A Vésztő–Gyoma vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, mert több szakaszon karbantartást végeznek. Június 22-éig Vésztő és Szeghalom között, június 23-ától 27-éig Vésztő és Gyoma között pótlóbuszok szállítják az utasokat, karbantartási munkák miatt. A pótlóbuszok igény esetén Vésztő, Városháza feltételes autóbuszmegállóhelyen is megállnak.

Szakaszos pályakarbantartás Lajosmizse felé

A Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonalon pályakarbantartást végeznek több szakaszon június 18-ától július 4-éig.

  • Június 18-án a Kőbánya-Kispestről Lajosmizsére 23:50-kor induló S21-es vonat helyett Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbusz szállítja az utasokat. A vonat a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik.
  • Június 19-étől 29-éig Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbuszok közlekednek. Az S21-es vonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekednek.
  • Június 30-ától július 4-éig Dabas és Lajosmizse között kell pótlóbuszokkal utazni. Az S21-es vonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekednek.

Kecskemét és Lakitelek között a június 24-éig végzett pályakarbantartási munkák miatt a Kecskemét–Szolnok vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kecskemét és Lakitelek között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Pályafelújítás Győr és Csorna között

A GYSEV Sopron–Győr vonalán június 21-étől 24-éig éjszakánként Sopron és Csorna között egyes hajnali és késő esti vonat helyett pótlóbusz szállítja az utasokat, karbantartások miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek