A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások június 28-ától

iho/vasút   ·   2021.06.27. 09:00
vaganyzar_2020_01

Egy GYSEV-es mellékvonal októberig kiesik a vonatforgalomból. A MÁV-nál a szokásos munkák zajlanak, újdonságot a Dombóvár és Szentlőrinc közötti meló jelenti. A többivel is szépen haladnak, nemcsak átvitt értelemben.

Két helyen is dolgoznak az 1-esen
Hat hétnyi pályakarbantartás a 40-esen

A Dombóvár–Pécs vonalszakaszon augusztus 6-áig Dombóvár és Szentlőrinc között egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A személyvonatok helyett Dombóvár és Szentlőrinc, a Budapest–Pécs közötti intercity vonatok helyett Dombóvár és Pécs között pótlóbuszok közlekednek, pályakarbantartás miatt. Az IC-vonatok Pécsről a Keleti pályaudvarra korábban, kerek órakor indulnak. A Keletiből Dombóvárig változatlan a menetrend, Pécsre azonban később, óra 55-kor érkeznek meg.

A Győr–Pécs közötti Helikon interrégió vonatok helyett Dombóvár és Pécs között pótlóbuszokkal kell utazni. Dombóvár alsó helyett Dombóvár állomásig közlekednek. Az interrégió vonatok autóbuszai Pécs–Szentlőrinc közötti utazásra nem vehetők igénybe.

Szombattól egész nap dolgoznak a 41-esen

A Dombóvár–Gyékényes vonalon július 3-ától 14-éig karbantartás miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Somogyszob és Gyékényes között valamennyi vonat helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A vonalon közlekedő pótlóbuszok érkezéséhez igazodva a Somogyszob–Nagyatád vonalon is az utolsó vonatok a megszokotthoz képest később indulnak.

Átépítik a Hajda-patak hídját, korábban indulnak a vonatok a 80a-n

A Budapest–Hatvan vonalon június 19-étől augusztus 29-éig módosul a menetrend: 7 és 19 óra között a Keleti pályaudvarról minden óra 5-kor Gödöllőre induló S80-as vonatok 10 perccel korábban, előző óra 55-kor indulnak, valamint a Tisza-tó Expressz módosított menetrend szerint közlekedik, 5 perccel korábban, 7:50-kor indul a Keleti pályaudvarról. A hatvani vonalon közlekedő vonatok indulási idejének módosítására a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon, a Hajta-patak hídjának átépítése idejére bevezetett ideiglenes menetrend miatt van szükség.

Július 17-éig zárva a Nyugati

A Nyugati pályaudvaron június 19-étől egy hónapon át előre tervezett, jelentős karbantartást végeznek, emiatt nem indulnak és oda nem érkeznek vonatok. Az esztergomi, a szobi, a veresegyházi, a ceglédi, debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonal, valamint az S36-os jelzésű járatok menetrendje módosul, a vonatok útvonala változik, számos vonat fővárosi végállomását más budapesti állomásokra helyezik át.

Nyár végéig pótlózzák a teljes 101-est

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon augusztus 29-éig a vonal teljes hosszán pótlóbuszok közlekednek valamennyi vonat helyett. A 407-es és a 406-os számú Corona Intercity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével közlekedik. A koronavírus-járvány miatt a 367-es és 366-os számú Hargita, a 143-as és 144-es számú Transilvania IC, továbbá a 369, 365, 364, 368-as számú nemzetközi vonatok nem közlekednek.

(térképek: MÁV-Start)

A NIF a Püspökladány–Berettyóújfalu szakaszon új vasúti pályát épít ki korszerűbb sínek és vasbetonaljak felhasználásával. A vasúti átjárókat Strail burkolattal korszerűsítik. Báránd, Sáp és Berettyóújfalu állomáson az új vágányok mellett magasperonok készülnek az esélyegyenlőség biztosításával, megfelelő vakvezető közlekedési utakkal. Peronbútorokat és esőbeállókat helyeznek el. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon elkezdik a vasútvillamosítást, felsővezetéki oszlopok beállítását, a vezetékek szerelését. A Keleti-főcsatornán felújítják az acélszerkezetű hidat.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Jelentős pályafelújítás indul a 110-esen

A Debrecen–Mátészalka vonalon júniusban és júliusban több szakaszon is felújítja a vasúti pályát a MÁV. A karbantartás idejére lezárják az érintett szakaszokat, ezért a munkavégzésekhez igazítva, eltérő szakaszokon és napszakokban pótlóbuszok szállítják az utasokat.

  • Július 5-éig Nyírbátor és Mátészalka között egész nap cserélik a betonaljakat, síneket, váltókat, vágányszabályozást végeznek és átépítenek négy vasúti átjárót.
    A felújítás során megszüntetik a jelenlegi 50–60 kilométer/órás sebességkorlátozásokat, és 80 kilométer/órára emelik a megengedett sebességet, ezáltal pontosabbak lesznek a vonatok. A karbantartással csökkenhet a műszaki meghibásodások száma, megbízhatóbb lesz a vasúti forgalom, a közúton közlekedők pedig gördülékenyebben, biztonságosabban hajthatnak át az átjárókon.
  • Július 5-én 18 óráig a személyvonatok helyett Nyírbátor és Mátészalka, a Kraszna Intercity vonatok helyett Debrecen és Mátészalka, a vasárnapi Hétmérföldes sebesvonat helyett Zajta és Fehérgyarmat között pótlóbuszok közlekednek, mert Nyírbátor és Mátészalka állomás között több szakaszon pályakarbantartás végeznek.
Ideiglenes menetrend a Hajta-patak hídjának építése miatt

A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon augusztus 29-éig Nagykáta és Tápiószele között a Hajta-patak hídjának átépítése idejére ideiglenes menetrendet vezetnek be, az elővárosi vonatok indulási ideje egyes szakaszokon változik.

  • A G60-as vonatok pár, jellemzően reggeli kivétellel csak a Keleti pályaudvar és Nagykáta között közlekednek.
  • A Keleti pályaudvarról a távolsági intercity, valamint a szolnoki Z60-as vonatok általában öt perccel korábban indulnak, míg a nemzetközi intercity vonatok indulási időpontjai akár harminc perccel is eltérhetnek az alapmenetrendhez képest.
  • A főváros felé közlekedő távolsági és nemzetközi intercity, valamint a Z60-as vonatok indulási időpontjai az eredeti menetrendhez képest 5–25 perccel is változik.
Szakaszos pályakarbantartás Lajosmizse felé

A Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonalon pályakarbantartást végeznek több szakaszon július 4-éig.

  • Június 29-éig Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbuszok közlekednek. Az S21-es vonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekednek.
  • Június 30-ától július 4-éig Dabas és Lajosmizse között kell pótlóbuszokkal utazni. Az S21-es vonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között nem közlekednek.
Októberig nem jár vonat a 18-ason

A GYSEV Szombathely–Kőszeg vonalán végzett pályakarbantartási munkák miatt július 2-ától szeptember 29-éig valamennyi vonat helyett pótlóbuszok közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek