A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások június 7-étől

iho/vasút   ·   2021.06.06. 09:00
vaganyzar_2020_01

Szombaton a sportnak is adóznak, akik a Helikon Interrégióval utaznak. A nagy beruházások mellett jó pár kisebb is elindul, figyeljen a mellékvonalakon, kerülje el rutin miatti a bosszankodást! Vágányzári összefoglaló.

Két helyen is dolgoznak az 1-esen

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon június 8-ától július 1-jéig több vonat menetrendje néhány perccel módosul, mert a Biatorbágy–Győr és az Öttevény–Lébény-Mosonszentmiklós szakaszon pályakarbantartást végeznek.

Angyalföldig jár két reggeli S72-es

A Budapest–Esztergom vonalon június 4-étől 11-éig több késő esti és reggeli vonat módosított menetrend szerint közlekedik, mert Rákosrendező állomáson pályakarbantartást végeznek. Hétfőtől péntekig két reggeli piliscsabai S72-es vonat végállomása a Nyugati pályaudvar helyett Angyalföld állomáson lesz.

Futóverseny miatt kell pótlóbuszra szállni szombaton a 26-oson

A Balatonszentgyörgy–Ukk vonalon Keszthely és Vonyarcvashegy között június 12-én 8 és 20 óra között leállítják a vasúti forgalmat futóverseny miatt. A Helikon Interrégió vonatok helyett Vonyarcvashegy és Keszthely között pótlóbusszal kell utazni. A Győr–Celldömölk–Sümeg irányból a Balatonszentgyörgy–Fonyód–Kaposvár–Pécs vonalszakaszra és az ellenkező irányba utazóknak Sümegen át kell szállniuk a Balatonszentgyörgyig közlekedő közvetlen pótlóbuszra, amely nem érinti Keszthelyt, Gyenesdiást, Vonyarcvashegyet, Balatongyörököt, Balatonedericset és Tapolcát.

Éjszakai vonatpótlás a 29-es finomhangolása miatt

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon június 7-én és 8-án éjszakánként egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni a Székesfehérvárról 3:40-kor Tapolcára és a Balatonfüredre 23 órakor induló vonat helyett. Ugyancsak pótlóbusz viszi az utasokat a Balatonfüredről Székesfehérvárra 3:13-kor, 20:45-kor és 21:43-kor induló vonat helyett.

G70-esek: karbantartás módosítja a menetrendet

A Budapest–Vác–Szob vonalon június 11-éig a Nyugati pályaudvar és Rákosrendező közötti karbantartási munkák miatt egyes Szobról Budapestre induló G70-es vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

S71-esek: egy éjszakait pótlózni kell pályakarbantartás miatt a váci végén, hajnalban pedig korábban indul a Nyugatiból
 • A Budapest–Veresegyház–Vác vonalon június 8-ától 11-éig, 14-én és 15-én Vácrátót és Vác között a Nyugati pályaudvarról Vácra 23:06-kor induló S71-es vonat helyett pótlóbusz közlekedik karbantartás miatt.
 • A Budapest–Veresegyház–Vác vonalon június 11-éig a Rákosrendező állomáson végzett karbantartási munkák miatt a Nyugati pályaudvarról a menetrend szerint 4:00-kor Vácra induló S71-es 4 perccel korábban, 3:56-kor indul.
Pályakarbantartás miatt egy vonat korábban indul hétfőn Füzesabonyból Miskolcra

A Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon június 7-én Emőd és Nyékládháza állomások között pályakarbantartási munkálatokat végeznek, ezért a menetrend szerint Füzesabonyból 5:03-kor Miskolcra induló személyvonat a meghirdetett menetrendhez képest a teljes útvonalán néhány perccel korábban közlekedik.

100-as: javában dolgoznak Vecsés és Monor között

A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon június 18-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Elkezdődik a Vecsés–Üllő–Monor szakaszon felújítása, és több fázisban, tervezetten ősz végéig tart.

Néhány vonat kivételével a vonatok a Nyugati pályaudvarról korábban indulnak, és később érkeznek oda, a Nyugati és Cegléd között hosszabb menetidővel közlekednek. Egyes vonatok eltérő megállási renddel vagy nem teljes útvonalukon közlekednek, illetve teljes útvonalon szünetel a közlekedésük.

S50-es jelzésű járatok

 • A monori S50-es vonatok rövidebb útvonalon, Budapest-Nyugati és Vecsés között munkanapokon közel 30 percenként, hétvégénként óránként közlekednek, mindkét irányban minden állomáson, megállóhelyen megállnak. Vecsés és Üllő között óránként pótlóbusz közlekedik helyettük. A csak munkanapokon csúcsidőben közlekedő vonatokhoz Vecsés és Monor között közlekedő pótlóbuszok csatlakoznak (hajnalban Budapest felé, délután Monor felé).

S50-es pótlóbuszok

 • Vecsés és Üllő között naponta 5:58-tól 20:59-ig óránként közlekednek pótlóbuszok.
 • Munkanapokon Vecsés és Monor között 14:35-től 18:35-ig óránként.
 • Naponta Üllő és Vecsés között 8:38-tól 21:38-ig óránként.
 • Munkanapokon Monor és Vecsés között 5 órakor és 5:55-kor, valamint Üllő és Vecsés között 7:03-kor, 8:08-kor.
 • Május 26-27-én az éjjeli pótlás Vecsés és Üllő között Szolnok felé 1:13-kor és 3:13-kor, Budapest felé 0:13-kor indul.
 • Vecsés-Kertekalja vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra onnét egy kilométerre, Vecsés, Iskola utca autóbusz-megállónál lehet felszállni vagy azokról leszállni.
 • Hosszúberek-Péteri vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra Péteri, Hosszúberek-Péteri autóbusz-megállóhelyen lehet fel- vagy leszállni.

Z50-es jelzésű zónázóvonatok, délutáni G50-es járatok

 • A zónázó vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Cegléd között óránként közlekednek, néhány vonat kivételével Üllő állomáson és Hosszúberek-Péteri megállóhelyen is megállnak. Ezen felül munkanapokon délután Budapestről 14:38-tól 18:38-ig óránként G50-es vonatok indulnak Cegléd, illetve Szolnok felé, Vecsés, Monor, Monorierdő, Ceglédbercel, Ceglédbercel-Cserő megállásokkal.
 • Budapest és Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity és sebesvonatok
 • Néhány vonat kivételével a Nyíregyháza, illetve Záhony felé, valamint felől közlekedő intercity és sebesvonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között összevonva (egyesítve) közlekednek, Monor állomáson is megállnak. A vonatokat Cegléd állomáson kapcsolják össze, illetve kapcsolják szét. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe. Vasárnaponként egyes sebesvonatok Újszász és Rákos felé kerülő úton közlekednek Budapest irányába.

Budapest-Nyugati és Szeged közötti intercityk

 • A szegedi intercityk több helyen megállnak: egész nap Monoron mindkét irányban, Budapestről Szeged felé délutánonként 13:43-tól 20:43-ig pedig Pilisen és Albertirsán is. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe.

S36-os, G43-as jelzésű vonatok

 • Munkanapokon reggel az S36-os és a G43-as jelzésű vonatok nem közlekednek Üllő és Kőbánya-Kispest között. Ugyancsak kimarad a menetrendből a Kőbánya-Kispestről Budapest-Kelenföldre 7:12-kor induló (3592-es számú) S36-os személyvonatot.
 • Néhány járat menetrendje módosul a Budapest–Újszász–Szolnok, a Debrecen–Mátészalka és a Tuzsér–Záhony vonalon.

Az utazás előtt érdemes tájékozódni a közlekedő vonatok menetrendjéről. Minden érintett járatra rá lehet keresni a megújult Elvirában, továbbá az Android és iOS platformon működő MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Nyár végéig pótlózzák a teljes 101-est

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon augusztus 29-éig a vonal teljes hosszán pótlóbuszok közlekednek valamennyi vonat helyett. A 407-es és a 406-os számú Corona Intercity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével közlekedik. A koronavírus-járvány miatt a 367-es és 366-os számú Hargita, a 143-as és 144-es számú Transilvania IC, továbbá a 369, 365, 364, 368-as számú nemzetközi vonatok nem közlekednek.

A NIF a Püspökladány–Berettyóújfalu szakaszon új vasúti pályát épít ki korszerűbb sínek és vasbetonaljak felhasználásával. A vasúti átjárókat Strail burkolattal korszerűsítik. Báránd, Sáp és Berettyóújfalu állomáson az új vágányok mellett magasperonok készülnek az esélyegyenlőség biztosításával, megfelelő vakvezető közlekedési utakkal. Peronbútorokat és esőbeállókat helyeznek el. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon elkezdik a vasútvillamosítást, felsővezetéki oszlopok beállítását, a vezetékek szerelését. A Keleti-főcsatornán felújítják az acélszerkezetű hidat.

Két hétnyi pótlóbuszozásra készüljenek a 127-es vonalon!

A Vésztő–Gyoma vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, mert több szakaszon karbantartást végeznek.

pótlóbuszok szállítják az utasokat, karbantartási munkák miatt. A pótlóbuszok igény esetén Vésztő, Városháza feltételes autóbusz-megállóhelyen is megállnak.

Pótlózni kell a 145-ösön

Kecskemét és Lakitelek között június 1-jétől 24-éig végzett pályakarbantartási munkák miatt a Kecskemét–Szolnok vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kecskemét és Lakitelek között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Három éjszaka buszra kell szállni Szombathely és Bük között

A GYSEV Szombathely–Sopron vonalán június 10-étől 12-éig éjszakánként, Szombathely és Bük között pótlóbusz szállítja az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek