A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások május 10-étől

iho/vasút   ·   2021.05.09. 09:00
vaganyzar_2020_01

Apró hétköznapi és hétvégi vonatpótlásokra is oda kell figyelni ezen a héten. A nagy munkák rendben zajlanak, sőt olyan is van köztük, ami hamarosan véget ér.

Egy kicsit még mindig pályakarbantartják az 1-est

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon május 15-én és 16-án számos vonat menetrendje kismértékben módosul, mert a vonalon pályakarbantartást végeznek. A módosított vonatok többsége a megszokott időponthoz képest – több esetben csak egy-egy szakaszon – 1–6 perccel később közlekedik. A Budapestről 6 és 20 óra között induló S10-es személyvonatok az alapmenetrendhez képest 15 perccel korábban közlekednek. Almásfüzitőről 9:17-kor (4937-es), 11:17-kor (4925-ös), 15:17-kor (4923-as) és 19:17-kor (4921-es számú) S10-es személyvonatok a megszokotthoz képest 6 perccel korábban indulnak tovább Budapestre, Tatára 6 perccel korábban érkeznek.

29-es: még három hét van ebből a fázisból

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva május 30-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között továbbra is pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. Déli pályaudvar és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal utazhatnak a Déli pályaudvartól Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

(térképek: MÁV-Start)

A Rinya-patak áradását még mindig nem heverte ki a MÁV – sőt, május 16-áig kitolták a módosított menetrendet

A Dombóvár–Gyékényes vonalon most már május 16-áig közlekednek módosított menetrend szerint a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Pótolják az S42-eseket a hétvégén

Pusztaszabolcs és Dunaújváros között május 15-én és 16-án az S42-es vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat, pályakarbantartás miatt.

Két nap két vonatot pótlóznak Eger és Füzesabony között

Füzesabony és Eger között május 10-én és 11-én pótlóbusszal kell utazni a Keleti pályaudvarról Egerbe 20 órakor induló Agria InterRégió és az Egerből a Keleti pályaudvarra 4:35-kor induló személyvonat utasainak, pályakarbantartás miatt.

100-as: javában dolgoznak Vecsés és Monor között

A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon június 18-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Elkezdődik a Vecsés–Üllő–Monor szakaszon felújítása, és több fázisban, tervezetten ősz végéig tart.

Néhány vonat kivételével a vonatok a Nyugati pályaudvarról korábban indulnak, és később érkeznek oda, a Nyugati és Cegléd között hosszabb menetidővel közlekednek. Egyes vonatok eltérő megállási renddel vagy nem teljes útvonalukon közlekednek, illetve teljes útvonalon szünetel a közlekedésük.

S50-es jelzésű járatok

 • A monori S50-es vonatok rövidebb útvonalon, Budapest-Nyugati és Vecsés között munkanapokon közel 30 percenként, hétvégénként óránként közlekednek, mindkét irányban minden állomáson, megállóhelyen megállnak. Vecsés és Üllő között óránként pótlóbusz közlekedik helyettük. A csak munkanapokon csúcsidőben közlekedő vonatokhoz Vecsés és Monor között közlekedő pótlóbuszok csatlakoznak (hajnalban Budapest felé, délután Monor felé).

S50-es pótlóbuszok

 • Vecsés és Üllő között naponta 5:58-tól 20:59-ig óránként közlekednek pótlóbuszok.
 • Munkanapokon Vecsés és Monor között 14:35-től 18:35-ig óránként.
 • Naponta Üllő és Vecsés között 8:38-tól 21:38-ig óránként.
 • Munkanapokon Monor és Vecsés között 5 órakor és 5:55-kor, valamint Üllő és Vecsés között 7:03-kor, 8:08-kor.
 • Május 26–27-én az éjjeli pótlás Vecsés és Üllő között Szolnok felé 1:13-kor és 3:13-kor, Budapest felé 0:13-kor indul.
 • Vecsés-Kertekalja vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra onnét egy kilométerre, Vecsés, Iskola utca autóbusz-megállónál lehet felszállni vagy azokról leszállni.
 • Hosszúberek-Péteri vasúti megállóhelyre nem tér be a pótlóbusz, azokra Péteri, Hosszúberek-Péteri autóbusz-megállóhelyen lehet fel- vagy leszállni.

Z50-es jelzésű zónázóvonatok, délutáni G50-es járatok

 • A zónázó vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Cegléd között óránként közlekednek, néhány vonat kivételével Üllő állomáson és Hosszúberek-Péteri megállóhelyen is megállnak. Ezen felül munkanapokon délután Budapestről 14:38-tól 18:38-ig óránként G50-es vonatok indulnak Cegléd, illetve Szolnok felé, Vecsés, Monor, Monorierdő, Ceglédbercel, Ceglédbercel-Cserő megállásokkal.
 • Budapest és Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity és sebesvonatok
 • Néhány vonat kivételével a Nyíregyháza, illetve Záhony felé, valamint felől közlekedő intercity és sebesvonatok a Nyugati pályaudvar és Cegléd között összevonva (egyesítve) közlekednek, Monor állomáson is megállnak. A vonatokat Cegléd állomáson kapcsolják össze, illetve kapcsolják szét. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe. Vasárnaponként egyes sebesvonatok Újszász és Rákos felé kerülő úton közlekednek Budapest irányába.

Budapest-Nyugati és Szeged közötti intercityk

 • A szegedi intercityk több helyen megállnak: egész nap Monoron mindkét irányban, Budapestről Szeged felé délutánonként 13:43-tól 20:43-ig pedig Pilisen és Albertirsán is. A kijelölt kocsik a Nyugati pályaudvar és Cegléd között pótjegy nélkül vehetők igénybe.

S36-os, G43-as jelzésű vonatok

 • Munkanapokon reggel az S36-os és a G43-as jelzésű vonatok nem közlekednek Üllő és Kőbánya-Kispest között. Ugyancsak kimarad a menetrendből a Kőbánya-Kispestről Budapest-Kelenföldre 7:12-kor induló (3592-es számú) S36-os személyvonatot.
 • Néhány járat menetrendje módosul a Budapest–Újszász–Szolnok, a Debrecen–Mátészalka és a Tuzsér–Záhony vonalon.

Az utazás előtt érdemes tájékozódni a közlekedő vonatok menetrendjéről. Minden érintett járatra rá lehet keresni a megújult Elvirában, továbbá az Android és iOS platformon működő MÁV mobilalkalmazás menetrendi keresőjében is.

Hajnali és esti vonatpótlás a 100c-n

A Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vonalon Szerencs és Nyíregyháza között május 10-étől 21-éig éjszakánként módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Szerencs és Nyíregyháza között az esti és hajnali vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

155-ös: majd két hét vonatpótlás, az elején egészen Szentestől

A Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza szakaszon több helyen pályakarbantartást végeznek május 10-étől 21-éig, ezért minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek. A vonatok Baja és Kiskunhalas, illetve Kiskunfélegyháza és Kecskemét között módosított menetrend szerint járnak, az átszállások miatt hosszabb az eljutási idő.

A munkálatok során a vasútvonal által érintett településeken több vasúti átjárót is felújítanak, ezért terelőúton zajlik a közúti forgalom Harkakötönyben a Kossuth utcai, valamint Kiskunmajsán a Gépállomás utcai és a Szanki úti kereszteződéseknél. A felújítás során a vasúti átjárók nagy teherbírású, a közúti forgalomból származó igénybevételnek megfelelő, korszerű burkolatot kapnak.

A Kiskunfélegyháza állomáson végzett váltókarbantartás miatt május 10-étől 12-éig Kiskunfélegyháza és Szentes között is pótlóbuszok járnak.

Nyár végéig pótlózzák a teljes 101-est

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon május 3-ától augusztus 29-éig a vonal teljes hosszán pótlóbuszok közlekednek valamennyi vonat helyett. A 407-es és a 406-os számú Corona Intercity vonatpár Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány érintésével közlekedik. A koronavírus-járvány miatt a 367-es és 366-os számú Hargita, a 143-as és 144-es számú Transilvania IC, továbbá a 369, 365, 364, 368-as számú nemzetközi vonatok nem közlekednek.

A NIF a Püspökladány–Berettyóújfalu szakaszon új vasúti pályát épít ki korszerűbb sínek és vasbetonaljak felhasználásával. A vasúti átjárókat Strail burkolattal korszerűsítik. Báránd, Sáp és Berettyóújfalu állomáson az új vágányok mellett magasperonok készülnek az esélyegyenlőség biztosításával, megfelelő vakvezető közlekedési utakkal. Peronbútorokat és esőbeállókat helyeznek el. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon elkezdik a vasútvillamosítást, felsővezetéki oszlopok beállítását, a vezetékek szerelését. A Keleti-főcsatornán felújítják az acélszerkezetű hidat.

Hétköznapi pályakarbantartás a 16-oson három plusz egy héten át

A GYSEV Szombathely–Hegyeshalom vonalán május 10-étől 14-éig, 17-étől 20-áig, 25-étől 28-áig és június 7-étől 11-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Május 17-étől 20-áig éjjelente Porpác és Hegyfalu között, május 21-én éjjel, valamint május 25-én és 26-án éjjel Répcelak és Csorna között pótlóbusz szállítja az utasokat egy-egy vonat helyett, mert pályakarbantartást végeznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek