A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások május 4-étől

iho/vasút   ·   2020.05.03. 09:00
vaganyzar0
40-es: május 16-áig tolták ki a módosított menetrendet

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, Ercsi és Pusztaszabolcs közötti felújítások miatt május 16-áig – korábban még az volt a MÁV-közleményben, hogy április 6-án ér véget a munka, ezt kitolták április 8-áig, majd május 1-jéig, most meg május 16-áig – a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Déli pályaudvarról 23:55-kor induló 4158-as számú S40-es vonat helyett új 4110-es számú, S40-es vonat közlekedik Pusztaszabolcsig 0:15-ös indulással. Bátaszék–Sárbogárd vonalon a Bajáról a Keleti pályaudvarra tartó Ex839-es számú Gemenc módosított menetrend szerint közlekedik. A felújítás további fázisaihoz igazítva további módosítások is várhatók.

 

Tramtrain: június 19. a most érvényes határnap

A Szeged–Békéscsaba vonalon, június 19-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is, Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

 

80-as: reggel és késő este kell pótlózni a pályafelújítás miatt

A miskolci fővonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán, május 7-éig a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatja a pályafelújítást. Ebben az időszakban a késő esti és reggeli vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. Ez eltérő időpontokban és állomások között érinti a közlekedést, ezért érdemes előre tájékozódni. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

Gödöllői személyvonatok

A gödöllői S80-as személyvonatok menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások.

Hatvani személyvonatok

  • Az S80-as járatok a Keleti pályaudvarról minden páratlan óra 35. percében indulnak és Hatvanba páros óra 44 perckor érkeznek. Hatvanból páratlan óra 12-kor indulnak és a Keleti pályaudvarra minden páros óra 25 perckor érkeznek.
  • A vágányzár teljes időtartama alatt, azaz április 14-étől május 7-éig a Keleti pályaudvarról munkanapokon 5:05-kor és 6:05-kor Hatvanig, illetve Hatvanból a Keleti pályaudvarra munkanapokon 7:35-kor és naponta 8:25-kor érkező S80-as személyvonatok helyett Aszód és Hatvan között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Hatvanból 7:17-kor pótlóbusz közlekedik Aszódra, amely minden állomáson és megállóhelyen megáll.
  • Április 26-ától május 7-éig a Keleti pályaudvarról 22:40-kor és 23:50-kor induló S80-as személyvonatok helyett Isaszeg és Hatvan között pótlóbuszok közlekednek. Április 27-től május 7-ig a Hatvanból induló és a Keletibe munkanapokon 4:20-kor és 5:25-kor, illetve naponta 4:55-kor érkező S80-as személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat Hatvan és Isaszeg között.
  • A Keleti pályaudvarról Hatvanba 20 és 22 órakor induló G80-as gyorsított személyvonatok naponta közlekednek. Alapmenetrendben munkanapokon közlekednének, az utasok kérésére most naponta járnak.

Intercity vonatok

Az intercityk menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások. A Keleti pályaudvarról 6:30-kor induló Rákóczi és a 18:30-kor induló Hernád InterCity Miskolc-Tiszai pályaudvarig közlekedik. A Keleti pályaudvarra 9:30-kor érkező Hernád és 21:30-kor érkező Rákóczi InterCity Miskolcról indul. A határállomások lezárása és a nemzetközi vonatközlekedés szünetelése miatt Miskolc–Kassa, illetve Kassa–Miskolc között kimaradnak a menetrendből.

Egri gyorsvonatok

Az egri gyorsvonatok a Keleti pályaudvar és Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Hatvan és Eger között változatlan menetrend szerint járnak. A Keleti pályaudvarról 25 perccel korábban, minden páros óra 35. percében indulnak. A Keleti pályaudvarra 25 perccel később, minden páratlan óra 25. percében érkeznek. Az 5500-as, 5508-as, 5509-es és 541-es számú vonatok S87-es jelzéssel közlekednek.

Sátoraljaújhelyi sebesvonatok

A Keleti pályaudvar és Hatvan viszonylatban nem közlekednek a sátoraljaújhelyi sebesvonatok, helyettük a hatvani S80-as személyvonatokkal utazhatnak az utasok, Hatvanban biztosítják az átszállást. Hatvan–Füzesabony–Miskolc–Sátoraljaújhely viszonylatban változatlan menetrend lesz érvényes. A Keletiből 21 órakor Miskolcra, a 22:40-kor Füzesabonyba, továbbá a Füzesabonyból 3:50-kor, az Egerből 4:35-kor, illetve a Sátoraljaújhelyről 3:56-kor és vasárnaponként 17:50-kor induló vonatok a Keleti pályaudvarig a teljes útvonalon közlekednek.

A hatvani vonal felújítása miatt több, más vonalon is módosul a menetrend

  • Az Aszód–Balassagyarmat (78-as) vonalon a 33516-os számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Aszódról 13:53-kor indul és Balassagyarmatra 15:18-kor érkezik. A 33513-as számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Balassagyarmatról 14 órakor indul, Aszódra 15:23-kor érkezik.
  • A Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vonalon a Szolnokról munkanapokon 4:43-kor induló G60-as gyorsított személyvonat a Keleti pályaudvarra 6:30 helyett 6:35-kor érkezik. Szintén Szolnokról 5 perccel korábban 5:58-kor indul a G60-as gyorsított személyvonat, a Keletibe 7:50-kor érkezik. Nagykátáról munkanapokon 5 perccel korábban, 6:56-kor indul S60-as személyvonat, mely a Keletibe 5 perccel korábban 8 órakor érkezik.
  • A Budapest–Kunszentmiklós-Tass (150-es) vonalon az S25-ös jelzésű személyvonatok változatlanul a Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak. A Keleti pályaudvarról 11:57-kor induló Ivo Andrić vonat Kelebiáig közlekedik, a Keleti pályaudvarra 18:04-kor érkező Ivo Andrić vonat pedig Kelebiáról indul. Nem közlekednek Kiskunhalas–Kelebia között a 15:24-es indulási idejű, illetve ellenkező irányban a 16:05-ös indulási idejű személyvonatok.

A felújítások folytatódnak, ezért az év végéig menetrendi módosítások még várhatók több ütemben is. További információk: www.mav.hu/bphatvan.

 

Arrébb tolták a pályakarbantartást az 1-es, az S10-esek továbbra is másképp járnak

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon május 8-ától 16-áig módosított menetrend szerint közlekednek egyes esti, illetve hajnali S10-es járatok, mert Herceghalom és Mosonmagyaróvár között pályakarbantartást végeznek.

 

Hétvégén egész nap busz jár a 12-esen

Tatabánya és Oroszlány között május 9-étől 10-éig pótlóbuszokkal kell utazni pályakarbantartási munkák miatt.

 

20-as: IC-kről kell átszállni pótlóbuszokra péntekig

A Székesfehérvár–Szombathely vonal Várpalota és Veszprém közötti szakaszán május 4-étől 8-áig pótlóbuszok szállítják az utasokat a vonatok helyett karbantartás miatt. A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity vonatok utasait is érinti az átszállás.

(térképek: MÁV-Start)

 

29-es: öt vonat helyett járnak már csak pótlók, éjszaka dolgoznak a villamosításon

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon május 4-én éjszakától június 18-án éjszakáig néhány esti és hajnali, kora reggeli vonat helyett pótlóbuszok közlekednek Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve Aszófő között. Az érintett vonatok: a Székesfehérvárról 3:40-kor és 23 órakor, továbbá a Balatonfüredről 3:13-kor, 20:45-kor és 21:37-kor indulók. Az észak-balatoni vonal villamosítását végzik az éjszakai órákban, amikor kevesebb vonatot és utast érint az átszállás.

 

Pótlózni kell a fenyvesi kisvasutat, lesz megálló, amit kihagy a busz

A Balatonfenyvesi kisvasúton Balatonfenyves és Somogyszentpál között május 4-étől 8-áig pótlóbuszok szállítják az utasokat. A buszok a közúthálózat kialakítása és vonalvezetése miatt két eltérő útvonalon közlekednek és ideiglenes autóbusz megállóhelyeken állnak meg. Imremajor és Pálmajor megállóhelyekről Somogyszentpál felső megállóhelyre és Somogyszentpál állomásra nem biztosítják az eljutást, Somogyszentpál felső helyett Somogyszentpál, Kossuth út 133. szám alatti, ideiglenes megállóban állnak meg.

 

41-es: előbb Jákó-Nagybajomig, majd Gyékényesig kell pótlózni Somogyszobról, Bolhásra kisbuszokkal viszik az utasokat

A Dombóvár–Gyékényes vonal Jákó-Nagybajom és Somogyszob közötti szakaszán pótlóbuszokkal kell utazni a május 4-étől 8-áig végzett pályakarbantartási munkák miatt. A Somogy InterCity helyett Somogyszob és Gyékényes viszonylaton csatlakozó személyvonat közlekedik.

Somogyszob és Gyékényes között, május 9-étől 27-éig pótlóbuszok viszik az utasokat az állomások között. Dombóvár és Gyékényes között a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A pótlójáratok Bolhás községet nem érintik, az utasokat Somogyszob és Bolhás között ingázó kisbuszokkal szállítják el.

 

100-as: Ladány és Debrecen között pótlóbuszra kell szállni

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon, május 4-étől 7-éig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Május 7-én a Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 20:28-kor, 21:28-kor és 22:28-kor, továbbá a Debrecenből 22:40-kor Püspökladányba induló vonat helyett Püspökladány és Debrecen között pótlóbuszokkal kell utazni. A kör InterCityk Nyíregyházáig közlekednek.

 

100c: csütörtökig „összekuszálódik” egy kicsit a menetrend, majd péntektől végképp máshogy járnak a vonatok, az összes IC-t pótlózzák

A Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vonalon május 4-étől 7-éig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Május 7-én a Miskolcról Nyíregyházára 23:10-kor induló vonat helyett pótlóbusz viszi az utasokat Szerencstől Nyíregyházáig.

Május 8-ától június 19-éig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szerencs és Nyíregyháza között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az InterCity-k helyett közvetlen IC-pótlóbuszokkal utazhatnak, melyek csak Tokajban állnak meg. A vonalszakaszon komplex felújítást végeznek a vasúti pályán, állomások vágányain és a felsővezetéken.

A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A kör InterCityk Nyíregyházáig közlekednek.

 

Buszozni kell a 9-esen

A GYSEV Fertőszentmiklós–Pomogy közötti vonalán június 2-áig pótlóbuszok szállítják az utasokat. A buszok Fertőszéplak-Fertőd vasúti megállóhely helyett Fertőd, Gránátosház Volánbusz megállóhelyen állnak meg. A vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, pályakarbantartás miatt.

 

16-os: hétvégi vonatpótlás Beled és Csorna között

A GYSEV Szombathely–Hegyeshalom vonalán május 9-én és 10-én a Szombathelyről 14:28-kor, a Csornáról 8:47-kor és 14:47-kor induló vonatok helyett pótlóbuszok járnak Beled és Csorna között, pályafelújítás miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek