A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások május 9-étől

iho/vasút   ·   2016.05.07. 18:45
vaganyzar0
Kezdődik a nagy buszozás

A székesfehérvári állomás vágányhálózatán végzett felújítások miatt jelentősen csökken a csomópont kapacitása, ezért május 11-én nulla órától 13-án 11 óráig változik a menetrend a Fejér megye székhelyét érintő vasútvonalakon. A szerdától péntek délelőttig tartó átmeneti lezárás a dél-balatoni vonal korszerűsítése miatt jelenleg is érvényes menetrendi módosításnál több vonatot fog érinteni. Ez az alapvágányzár annyiban módosul, hogy Gárdony és Székesfehérvár között is pótlóbuszra kell szállni, illetve a dél-balatoni vonal átépítése miatt a 30-as vonali gyors-, sebes- és InterCity vonatok helyett is autóbuszok közlekednek Gárdony és Balatonszemes között. Íme a részletek.

  • A Kőbánya-Kispest, illetve Budapest-Déli pályaudvar–Székesfehérvár között közlekedő vonatok változatlan menetrendi időpontokban, de csak Gárdonyig járnak, és onnan térnek vissza a fővárosba. Gárdony–Székesfehérvár között az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.
  • Ezek a pótlóbuszok Agárd vasúti megállóhely helyett Gárdony–Székesfehérvár viszonylatban Agárd, Nádas étterem Volán megállóhelyen, Székesfehérvár–Gárdony viszonylatban Agárd, Strandfürdő bejárati út Volán megállóhelyen, Dinnyés vasúti megállóhely helyett mindkét viszonylatban Dinnyés Seregélyesi elágazás Volán megállóhelyen állnak meg.
  • A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon közlekedő gyors- és személy-vonatok csak Budapest–Gárdony, illetve Balatonszemes–Nagykanizsa között közlekednek. A dél-balatoni vonalon minden InterCity, gyors-, és sebesvonat helyett vonatpótló gyorsbuszok viszik az utasokat a Gárdony–Balatonszemes, illetve a Székesfehérvár–Balatonszemes szakaszokon. A gyorsított buszjáratok az autópályán haladnak, de Siófokot nem érintik, ezért az ide utazókat Székesfehérvár és Siófok között személyvonatok szállítják.

  • A Székesfehérvár–Balatonszemes szakaszon a pótlóbuszok – mindkét irányban – érintik Lepsényt, Siófokot, Zamárdit, Balatonföldvárt, valamint Balatonszárszón a Községház Volán megállót.
  • Budapest-Déli pályaudvar–Gárdony között a vonatok felár megfizetése nélkül vehetők igénybe mindkét irányban.
  • A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonalon minden gyors- és személyvonat csak Budapest–Gárdony, illetve Székesfehérvár–Szombathely között közlekedik. Gárdony és Székesfehérvár között a már említett vonatpótló buszokkal lehet utazni. A gyorsvonatok az eredeti menetrendhez képest Budapest–Gárdony között 30 perccel korábban, Gárdony–Budapest között pedig 30 perccel később közlekednek. A vágányzár ideje alatt a Budapest-Déli–Zalaegerszeg–Budapest-Déli közötti Göcsej IC vonatpár gyorsvonatként közlekedik. Egyes Budapest–Veszprém, valamint Veszprém–Budapest viszonylatú, munkanapi gyorsvonatok nem közlekednek a május 11–13. között érvényes vágányzári menetrendben, helyettük a Székesfehérvár–Szombathely között közlekedő vonatokkal lehet eljutni ezekre a célállomásokra.
  • A Budapest–Tapolca vonalon ugyancsak módosított menetrend érvényes. Az észak-balatoni vonal gyorsvonatai – Székesfehérvár érintése nélkül – Pusztaszabolcs felé kerülnek, a személyvonatok Székesfehérvárig, illetve onnan közlekednek.
  • A Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonalon továbbra is vágányzári menetrend van érvényben, az utasoknak szabadbattyáni átszállással biztosított az eljutás Székesfehérvárra.

A MÁV-Start a vonatpótló buszokat a korábbi vágányzárak tapasztalatai és az utas-számlálási adatok alapján – szükség szerinti megerősítésekkel – rendelte meg és helyezi forgalomba, az utasforgalmat folyamatosan nyomon követik.

További apró izgalmak országszerte

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon június 27-ig a nemzetközi vonatok egy része, továbbá néhány – a hirdetményen feltüntetett Győr–Budapest-Déli közötti személyvonat – módosított menetrend szerint közlekedik.

A Füzesabony–Debrecen vonalon május 9-étől 13-áig éjszakánként Hortobágy és Ohat-Pusztakócs között karbantartás miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Lakitelek és Kunszentmárton között május 13-áig karbantartás miatt a Kiskunfélegyháza–Kunszentmárton vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Lakitelek és Kunszentmárton között vonatpótló buszokkal kell utazni.

GYSEV-ék is pótlóbuszoznak

A GYSEV Szombathely–Zalaszentiván vonalán május 14-éig, éjjelente karbantartást végeznek, az érintett vonatok módosított menetrend szerint közlekednek és helyettük Szombathely és Zalaszentiván között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Sopron–Győr vasútvonalon végzett pályakarbantartás miatt május 13-án a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A soproni és győri állomás között vonatpótló autóbuszok közlekednek a sárga alapon megjelölt menetrend szerint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek