A Flixtrain első útjára ment

iho/vasút   ·   2018.03.24. 08:45
flixtrain_taurus_kislid

Pénteken pontosan rajtolt a Flixtrain első járata Hamburgból Köln felé. A két város között utazók ezentúl tartósan számolhatnak a buszos közlekedési szolgáltató által indított vasúti járatokkal. Szerda kivételével minden nap ingáznak a vonatok a Hanza-város és a Rajna-parti metropolisz között. Az első úton kereken ötszáz utas volt a fedélzeten.

A vállalkozás abban bízik, évente ötszázezer utast tudnak megmozgatni a Deutsche Bahn árszínvonala alá belőtt Flixtrain-jegyek. Április közepén pedig jön a Berlin és Stuttgart közötti járat. A pénteki utasszámot mindenesetre még a háromszorosára kell feltornázni, így fog kijönni az áhított éves utasmennyiség. Ez azonban nem lehetetlen, hiszen oda-vissza már feltételezhetően megvolt az ezer utas is, ami az első napon megsüvegelendő szám.

Az első járat indulása Hamburgból (forrás: railwaygazette.com)

Hamburg és Köln között a vonat megáll Osnabrückben, Münsterben, Gelsenkirchenben, Essenben, Duisburgban és Düsseldorfban. A teljes szakaszra az időben megvásárolt kedvezményes jegy csupán tíz euróba kerül, ez nem csak a DB árait veri, hanem a MÁV-Startét is. Teszünk egy gyors összehasonlítást: A 444 kilométeres út Magyarországon körülbelül megfelelne egy Mosonmagyaróvár és Nyíregyháza közötti (idő)utazásnak, ezt jelenleg teljes áron 5940 forintért abszolválhatjuk. A Flixtrain-jegyár tehát megfelel egy (még nem megszüntetett) Start-kártyás kedvezménynek, kis különbséggel: a Start-kártya mindig rendelkezésre áll, a Flixtrain kedvezményes jegyét pedig csak az csípi meg, aki elég gyors.

Ugyanezt az ellenőrzést megtehetjük a Deutsche Bahn áraival is. Ha valaki most azonnal kíván jegyet váltani Hamburgból Kölnbe, másodosztályon a legjobb ajánlat kilencven euró körül van. Két hónapra előre ez az ár lecsökken huszonhárom euróra, ami még mindig több mint kétszerese a Flixbus ajánlatának.

Mindenesetre a cégnél nem tartják kizártnak, hogy ha nő a kereslet, árat fognak emelni, de ezt mindenképpen úgy teszik meg, hogy a DB árai alatt maradjanak.

Délután egykor, kis késéssel az első vonat beért a kölni főpályaudvarra. Az ünnepélyes alkalmat a cég további bejelentésekre használta fel, így például arra, hogy készülnek az elektromos autóbuszokkal kiszolgált járatok nyitására. Az első elektrobusz Párizs és a százharminc kilométerre lévő Amiens között fog indulni, előreláthatóan áprilisban, a második tervezett járat pontos végállomásai még nem ismertek, de az egyik Hessen, a másik Baden-Württemberg tartományban lesz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek