A fővárosban is tarol az új tarifarendszer

iho/közút   ·   2024.03.12. 08:15
00_bkk_kompenzacio

A BKK online felméréséből kiderül: a fővárosban közlekedők nagy többsége, 78 százaléka egyetért a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével.

Az ezer fős mintán végzett reprezentatív kutatás alapján tízből hét budapesti egyetért a Budapest-bérlet árának csökkenésével, és a válaszadók fele szerint az intézkedés hatására többen fogják választani a jövőben a közösségi közlekedést.

Pozitív fogadtatása volt a fővárosiak körében a nemrég bevezetett kölcsönös bérletelfogadásnak és annak, hogy olcsóbb lett a Budapest-bérlet. Mindez nem meglepő, hiszen a március 1-jével életbe lépő megállapodásnak köszönhetően egyszerűbb és olcsóbb lett a közösségi közlekedés, ami nemcsak az utasoknak kedvez, hanem jelentős mérföldkő Budapest élhetősége szempontjából is.

Első az utasok érdeke!

A BKK a Fővárosi Önkormányzat megbízásából készített felmérés keretében mérte fel, hogy mit gondolnak a fővárosiak az intézkedésről. A megkérdezettek 78 százaléka hallott a kölcsönös bérletelfogadásról, és ugyanennyien egyet is értenek az intézkedéssel. Leginkább a harminc év alattiak (85 százalék) és a 65 év felettiek (84 százalék) támogatják az új rendszert, de minden, a felmérésben részt vevő korosztályban legalább 72 százalékos az elégedettség a kutatás alapján.

A budapestiek 84 százaléka a felmérés szerint úgy gondolja, hogy jelentős előrelépés az, hogy egy bérlettel lehet Budapesten belül és az agglomerációban utazni, 73 százalékuk véli úgy továbbá, a Budapest bérlet árának csökkenése a fővárosiak érdekét szolgálja. A kutatás arra is rávilágított, hogy a válaszadók közel fele (49 százalék) szerint az intézkedés hatására a jövőben többen választják majd a tömegközlekedést.

Átláthatóságot hozott az új rendszer

Most még jobban megéri Budapest-bérletet vásárolni, mert 8950 forintra csökkent a havibérlet ára. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek 5950, 26 ezer 850 és 99 ezer 950 forintba kerülnek.

A kölcsönös bérletelfogadásnak köszönhetően

• a Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz környéki (kék) és regionális (sárga) autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-Start-járaton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon;

• a BKK-járatokon érvényes a Pest megyére váltott havi vármegyebérlet, valamint a havi országbérlet is.

További részletek a BKK weboldalán olvashatók.

Minden egy helyen

Az egyszerű és környezetbarát jegyvásárlás érdekében valamennyi bérlettípus megvásárolható a BudapestGO alkalmazásban, és továbbra is elérhető az egyéb értékesítési csatornákon: ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, valamint a jegy- és bérletautomatákból.

A BudapestGO-ban minden megtalálható: egyetlen felületen lehet tervezni a helyi és az agglomerációs utazást, valamint tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, sőt az alkalmazás segítségével megvásárolhatja jegyét, bérletét is.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek