A közlekedőké az M85-ös enesei elkerülője

iho/közút   ·   2011.12.21. 12:21

A hét kilométeres, kétszer kétsávos út gyorsforgalmi úthálózathoz nem csatlakozik, nincs közvetlen kapcsolata az M1-es autópályával sem, ezért emelt sebességű főútként helyezték forgalomba. A megengedett sebesség 110 kilométer per óra. Az átadott szakaszon három csomópont és öt aluljáró található. Az elkerülő használata valamennyi jármű-kategória számára díjmentes – számolt be róla a Kisalföld.hu.

A szakaszon nincs pihenőhely. Irányonként két forgalmi sáv használható, burkolt leállósáv nincs, de a burkolt leállóöblökben és a 2,75 méter széles stabilizált padkán félreállhatnak a műszaki hibás járművek. A beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. volt, a kivitelező a CÉ-LA Enese 2009 Konzorcium. Az út uniós társfinanszírozással épült, a beruházás költsége forgalmi adó nélkül 5,8 milliárd forint.

Az M85-ös Győr-Moson-Sopron megye egyik legnagyobb forgalmú útja, amelynek a Győrt Csornával összekötő szakaszát a távlati tervek szerint végig kétszer kétsávosra építik ki úgy, hogy az út elkerülje a településeket.

Kapcsolódó hírek