A Porr és Strabag konzorciuma megkezdi a metróbővítési munkálatokat Bécsben

MTI/iho   ·   2020.12.21. 09:00
00_becs_metro_02

Ausztria két legnagyobb építőipari vállalatának konzorciuma nyerte meg a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien legnagyobb építési projektjének első ütemét, amelyben az U2-es metróvonal átirányításának részeként hét kilométer alagutat és négy új állomást építenek.

A szerződés értéke körülbelül félmilliárd euró, amelyből a konzorcium két tagja fele-fele arányban részesedik. Az építkezés 2021 februárjában kezdődik és 2028 közepéig tart.

– Ez a kulcsfontosságú infrastrukturális projekt végérvényesen megszünteti Bécs belvárosi metróhálózatának hiányosságait – mondta Karl-Heinz Strauss, a Porr vezérigazgatója.

(fotók, vonalhálózati térképek: wikipédia)

A metróbővítés keretében a Karlsplatz és Rathaus közötti U2-es vonal az U5 része lesz, míg az U2 a város déli irányába ágazik le. A mostani szerződés az osztrák fővárosban az U2/U5 vonalbővítés első építési szakaszának része.

– A sűrűn lakott belvárosi lakókörnyezetben az építkezés mindig kihívást jelent. A közeli épületek homlokzatai melletti fúráshoz nagy szakértelemre van szükség, és a Neubaugasse körüli keskeny sikátorokon át a telephelyek felé és onnan történő szállítás logisztikailag rendkívül bonyolult feladat – magyarázta Thomas Birtel, a Strabag elnöke.

A februárban kezdődő építkezés a következő évek legnagyobb közlekedési infrastruktúra-fejlesztési projektje lesz Bécsben.

Keresse a különbségeket! Bécs metróhálózata 2019-ben

A metróhálózat 2023-ban

2030-as remélt állapotok

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.