A330: mehet a teherszállító-átalakítás

iho/repülés   ·   2012.05.22. 19:30
A330-300P2F2_cim

Megszületett a megállapodás az Airbus A330-asok teherszállítóvá történő átalakításának programjáról. Az aláírók: az Airbus, az EADS és az ST Aerospace a februári szingapúri szándéknyilatkozatukat véglegesítették: az ST Aeropsace vezeti a programban a technikai fejlesztést, az EADS az iparit, tehát és az Airbus részvételével a marketinget és az eladást – adja hírül az Airbus közleménye.

Tom Williams, az Airbus alelnöke a megállapodás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a légitársaságok felől világos jelzések érkeztek arra: erős az igény az öregebb A330-as utasszállítók átalakítására tehergépekké. Amint erről korábban beszámoltunk, az Airbus elég hosszú ideig ellenállt ennek az igénynek, feltehetően elsősorban az új gyártású cargó-330-asok piacának védelmében.

Az átépítések – az eredeti, eltérő törzshosszúságú személyszállítóknak megfelelően –  két új altípust hoznak létre: a nagyobb A330-300P2F elsősorban az expressz csomagküldő szolgálatok számára lesz megfelelő a kevésbé sűrűjáratokon, míg az A330-200P2F kisebb teherszállítókapacitással, de nagyobb hatótávolsággal a sűrűbb és hosszabb  vonalakon lesz megfelelő eszköze a társaságoknak.

Az átalakítást elsősorban az EADS drezdai telepén, illetve at ST Aerospace-nél hajtják majd végre. Ez az európai gyártó központja ebben a műfajban: az első átalakításra váró keksenytörzsű A320-as márciusban érkezett Drezdába.

Az Airbus korábban kiadott előrejelzése szerint a következő húsz évben 2700 teherszállító repülőgép fogalomba állítását igényli a piac, ezeknek vagy a fele lesz az A330-asnak megfelelő középkategóriás freighter.

Kapcsolódó hírek