Aláírások a dunai hajózás ellen

MTI   ·   2012.06.28. 16:53

A terv nem veszi figyelembe az ökológiai állapotra gyakorolt hatásokat. A Dunának ezen a szakaszán bármilyen, a folyómedret érintő beavatkozás a Duna medrének további süllyedését eredményezi, ami rontja a folyóparti területek vízellátását – közölte a WWF Magyarország csütörtökön.

Mint írják, a Duna hajózhatóságának tervezett javítása komoly veszélyt jelentett az elmúlt években a folyó élővilágára. Bár Magyarországon átmenetileg elhárult a veszély, most a horvátországi szakasz került fenyegetés alá. Európának ez az egyedülálló tája mindeddig nem szenvedett a vízerőművek káros hatásaitól, most azonban 53 helyszínen terveznek olyan folyószabályozó műveket, amelyek tönkretehetik az 50 ezer hektáros védett területet. A térségben mintegy 300 madárfaj fordul elő, köztük kiemelkedő számban a különlegességnek számító réti sas és fekete gólya. A Kopácsi-rét a tervezett Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló bioszféra-rezervátum egyik legnagyobb értéke – hangsúlyozzák a természetvédők.

A szervezet idén februárban Mirela Holy horvát környezetvédelmi miniszternek már átadta petícióját, amelyet több mint 20 ezren írtak alá. Azóta a természetvédelmi szempontokkal szimpatizáló minisztert megfosztották pozíciójától, így most a WWF folytatja az aláírásgyűjtést a http://www.amazon-of-europe.com/hu oldalon.

A Nemzetközi Duna Napot június 29-én, pénteken ünneplik. A Lánchíd pesti hídfőjénél a WWF Magyarország Vízlábnyom Roadshow-ja és a Hív a Duna! programsorozat koncertjei várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó hírek