Alstom Megamegrendelés Dél-Afrikából

iho   ·   2013.10.23. 13:30
00

A dél-afrikai PRASA közlekedési csoportnak hatszáz személyvonatot, azaz háromezerhatszáz vasúti kocsit szállít az Alstom, összesen négymilliárd euró értékben. A megbízásban az Alstom budapesti mérnökközpontja is részt vehet, Dél-Afrikában pedig új gyártóüzem épül. A pályázatot egy kínai gyártó előtt nyerte el az Alstom, a dél-afrikai gyárat 2014-ben kezdik építeni.

A Dél-Afrikába szállítandó új Alstom X'Trapolis látványterve<br>(forrás: Alstom)

A Dél-Afrikai Vasúti Személyszállítási Ügynökség (Passenger, Rail Agency South Africa – PRASA) az ország nagyvárosainak (Pretoria, Johannesburg, Fokváros, Durban) vasúti forgalmát üzemelteti. A most elkezdett korszerűsítési programban összesen 1200 szerelvényből álló, új járműparkot kell kialakítani, ennek első lépése az Alstommal kötött szerződés. A franciák az X'Trapolisszal nyerték meg a tendert.

Első generációs Alstom X'Trapolis 100 Melbourne-ben<br>(forrás: wikipedia)

Az Alstom X'Trapolis járműcsaládot 2002-ben kezdték fejleszteni, az első megrendelések az ausztráliai Melbourne-ből érkeztek. Hasonló, X'Trapolis 100 típusú szerelvények közlekednek a chilei Valparaisóban, emeletes szerelvényük Párizsban közlekedik. Ezen kívül a járműcsalád tagjai Németországban, Dániában és Portugáliában is járnak. Dél-Afrikába a helyi szabványú, 1067 milliméteres nyomtávra épített X'Trapolis Mega érkezik majd, a legelső várhatóan 2015-ben. A hatkocsis szerelvények egyenként 1300 utast szállíthatnak, 120 kilométer per órás utazósebességgel. A gyártó 2033-ig vállalja a vonatok teljes körű karbantartását és alkatrészellátását is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek