Argentínába szállíthat motorvonatokat a Transzmasholding

iho/vasút   ·   2022.01.21. 12:00
tmh_ivolga

Buenos Aires hetven Ivolga típusú, nyolckocsis villamos szerelvényt rendelt az orosz gyártótól.

A 864 millió dollár (jelenlegi árfolyamon körülbelül 272 milliárd forint, vagyis egy vonat 3,9 milliárd forintot kóstál) értékű megállapodás magába foglalja a járművek karbantartását is. A beruházást várhatóan orosz hitelből finanszírozza az argentin főváros.

A széles nyomtávú, 25 kilovolt 50 hertzes váltakozó áramú villamos szerelvények Buenos Aires elővárosi vonalain állnak majd forgalomba. A százhúsz kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességű vonatok kétezer utas befogadására lesznek képesek. A járműbeszerzés kulcsfontosságú az ország legforgalmasabb vonalai közé tartozó Roca-, Sarmiento- és San Martin-vonalak szempontjából. Az első Ivolgát a szerződés aláírását követően 27 hónapon belül kell átadni, az utolsó szállítása pedig maximum négy év múlva esedékes.

Számos alkatrészt, a vonatok részegységeinek negyedét Argentínában tervezi legyártani a Transzmasholding (TMH), továbbá a készre szerelés, a próbák és az üzembeállítás is a dél-amerikai országban fog zajlani. Ennek érdekében az orosz vállalat egy üzemet is megépít, közvetlenül és közvetve összesen 1500 új munkahelyet létrehozva.

A TMH szerint az argentin vasúti piacban nagy lehetőségek rejlenek, mivel az ország ambiciózus tervekkel rendelkezik vasútjának megújítására. Ebben a Transzmasholding partner akar lenni, hosszútávú elkötelezettséggel Argentína iránt. Az új motorvonatok megrendelésével az orosz gyártó újra megerősíti helyi lábnyomát, folytatja a tudás és a technológia átadását, valamint a helyi szereplőkkel kötött erős szövetségek révén még jobban bekapcsolódik az argentin vasúti ellátási láncba.

A Transzmasholding ipari magánbefektetőként, valamint a személy- és teherszállító társaságok technológiai partnereként 2018 óta van jelen Argentínában. A vállalat az országban 250 alkalmazottat foglalkoztat a vasúti szerelvények karbantartásának, javításának és korszerűsítésének területein, továbbá alkatrészeket és ellátásilánc-kezelési szolgáltatásokat is kínál az ügyfeleknek. A TMH a helyi beszállítók fejlesztésével Argentínában lokalizálja az alkatrészellátást, a nemzetközi beszállítókat pedig arra ösztönzi, hogy indítsák el üzletüket az országban.

A TMH Argentínának szánt termékkoncepciója az oroszországi, tveri üzemében (TVZ) kifejlesztett és gyártott, széles nyomtávú Ivolga-motorvonatplatformján alapul. A típus 2017 óta közlekedik Moszkvában, valamint 2019 novembere óta az orosz főváros úgynevezett Központi Átmérőjén. A szerelvényeket az üzemeltetők és az utasok véleményei alapján fejleszti tovább a Traszmasholding, minden újabb generáció magában hordoz valamilyen tervezési és kényelmi fejlesztést.

A magántulajdonban álló, orosz Transzmasholding a vasúti és városi járművek gyártása terén piacvezető Oroszországban és a FÁK-államokban, világszinten pedig hatodik. A moszkvai központú vállalatcsoport termékek és szolgáltatások teljes palettáját kínálja az új járművek tervezésétől és fejlesztésétől azok korszerűsítésén, karbantartásán, valamint életciklus-szolgáltatásokon át a digitális jelzőberendezésekig és forgalomirányító rendszerekig. A vállalatnak Svájcban, Magyarországon, Dél-Afrikában, Egyiptomban, Argentínában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban van leányvállalata, gyártóüzeme pedig összesen tizenöt helyszínen. A partnerekkel együtt több mint harminc országban van jelen.

(Nyitóképünkön a Transzmasholding egyik oroszországi Ivolga motorvonata. Kép forrása: Traszmasholding)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek