Átadták a Gebrüder Weiss 10 milliárd forint értékű beruházását

iho.hu   ·   2024.04.25. 20:30
gebruw

Budapest és Dunaharaszti határán épült fel az új komplexum.

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. új, 10 milliárd forint értékű beruházását: a legmodernebb technológiákkal ellátott, 10 ezer négyzetméter területű logisztikai komplexumot átrakóraktárral és logisztikai magasraktárral, valamint a hozzájuk tartozó irodákkal. Az áruk be- és kiszállítására összesen száz dokkolókapu szolgál. A fejlesztéssel a vállalat központi logisztikai létesítménye 32 ezer négyzetméterre bővült, magyarországi logisztikai telephelyhálózatának összesített területe pedig megközelíti a százezer négyzetmétert.

„Az elmúlt évek recesszióját követően újraéled a konjunktúra. Az ipari termelés, különösen az autó- és az elektronikai iparban tapasztalható növekedés alapján a következő években a fuvarozási és a logisztikai szolgáltatások iránti kereslet bővülésére lehet számítani” – nyilatkozta a beruházás átadása alkalmából Wolfgang Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke, aki hangsúlyozta: „Központi fekvése miatt Magyarország Nyugat-Európa, valamint az Adria, a Fekete-tenger és a Balkán régiók közötti áruforgalom fordítókorongja.”

A dunaharaszti bázis kulcsainak átadása (balról: Wolfgang Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke; Varga Bálint ügyvezető; Thomas Schauer, a GW Közép- és Kelet-Európa regionális vezetője)

Robotizált kisáruraktárak 

„Az új logisztikai komplexumot magas szintű automatizált rendszerekkel szerelték fel: az áruk tárolásáról és mozgatásáról intelligens technológiák gondoskodnak” – mondta Thomas Schauer, a GW Közép- és Kelet-Európa regionális vezetője. Az egyik ilyen az AutoStore által szállított automatikus tárolórendszer, amely nem polcokat használ az áruk raktáron belüli tárolására, hanem műanyag ládák jelentik a tárhelyeket. A megoldás ezeket egy alumínium vázrendszerben egymáson, közlekedőfolyosók nélkül tárolja. A tetőszintről síneken futó robotok továbbítják a tálcát munkaállomásokhoz, ahol a szedési folyamat zajlik. A rendszernek köszönhetően munkaerő megtakarítás mellett értékes tárolóhely is felszabadul. A technológia megkezdte próbaüzemét.

Az AutoStore rendszer robotjai munkában

Cargometer – optimális helykihasználás

A hatékonyság további növelését szolgálja az a képfeldolgozási és 3D-szkennelési technológia, amely képes a mozgásban lévő targoncákkal továbbított áruk pontos méreteinek és súlyának rögzítésére. Az adatok lehetővé teszik a járművek és konténerek optimális kihasználását, csökkentve az üresen maradó helyet, ezáltal az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást.

Napelemes energiarendszer

„A Gebrüder Weiss Kft. nagyvolumenű technológiai beruházásokkal javítja pozícióit a piaci versenyben” – jelentette ki Varga Bálint ügyvezető. Ennek illusztrálására elmondta, hogy az új épületrész tetején közel ezer négyzetméter, 354 kWp kapacitású napelempark létesült, amely fedezi a telephely nappali fogyasztásának jelentős részét, a kapacitás bővítése 2025-ben fejeződik be. A GW részben napenergiával tölti az elektromos targoncákat és elektromos kisteherautó-parkját, amellyel Budapest egész területén és Magyarország ötven százalékán szén-dioxid-kibocsátás nélkül végzi házhozszállítási szolgáltatását. Ezzel havonta átlagosan 12 ezer 500 kilogramm szén-dioxidtól óvja meg a környezetet.

A következő nagyberuházás: Győr 2026

A GW Kft. hat egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező telephely-hálózatot épített ki, amelyben Dunaharaszti mellett Győr, Zalaegerszeg, Pécs, Szeged és Polgár telephelyeken országosan, 450 fős alkalmazotti létszámmal dolgozik azonosan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett a teljes szolgáltatási palettáján. A vállalat következő nagyberuházása Győrben 2026-ban valósul meg, ahol önálló logisztikai létesítményt épít.

A Gebrüder Weiss cégről

A lauterachi (Ausztria) székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG egy globális, teljes körű szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalat, amely mintegy 8600 munkavállalót foglalkoztat, és 180 saját tulajdonú telephelye van. A vállalat legutóbbi éves forgalma 2 milliárd 470 millió euró volt (2023). A vállalat portfóliója szállítmányozási és logisztikai megoldásokat, digitális szolgáltatásokat, valamint ellátásilánc-menedzsmentet tartalmaz. A digitális és fizikai kompetenciák kombinációjának köszönhetően a vállalatcsoport gyorsan és rugalmasan tud reagálni az ügyfelek igényeire. A szállítmányozási üzletágban több mint 500 éves történetre visszatekintő családi vállalat ökológiai, gazdasági és szociális intézkedéseinek köszönhetően napjainkban a fenntartható gazdálkodás élen járó képviselője.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek