Átadták a Manszkij-alagút második járatát

iho   ·   2014.09.10. 08:00
400px_manszkij_alagut

A Közép-Oroszországban található Manszkij-alagút új járatát augusztus végén adta át hivatalosan az építő Stroy-Trest és SK Most konzorciuma Vlagyimir Jakunyin RZSD-elnöknek.

A Szaján-hegységben található Argazinszkoje-hágót lerövidítő új műtárgy a krasznojarszki régió leghosszabb alagútja. A második járatnak köszönhetően nagyobb teherszállítási kapacitás áll majd a Hakasz Köztársaság kemerovói területén hatalmas nyersanyagkészletben bővelkedő bányásziparának – írja a Global Rail News.

Motorvonat halad át a Manszkij-alagút új járatán<br>(fotó: SK Most)

Az alagút második járatának építése 2005-ben kezdődött el. Egy 9,54 méter átmérőjű Lovat-fúrópajzs végezte a járat kifúrását, az azzal párhuzamosan futó szerviz- és vízelvezető alagutakat pedig szintén egy-egy 3,56 méter átmérőjű Lovat-pajzs vájta ki. Az SK Most szerint a műtárgy mindössze a harmadik olyan alagút Oroszországban, amelyet fúrópajzsot használva hoztak létre.

Az ágyazat nélküli pályán hatvan kilométer per órás sebességgel haladhatnak a szerelvények, míg a régebbi járatban mindössze huszonöttel. A vízszigetelő és burkoló anyagok élettartamát száz(!) év évre tervezték.

Az alagút régi és új járata<br>(fotó: SK Most)

A krasznojarszki régió vasútiáteresztő-képességét már régóta korlátozta az elavult infrastruktúra, ilyen volt például az 1960-as években épített, egy járatú Manszkij-alagút. Az Oroszországi Vasutak első embere ezért hangsúlyozta, a második járat létrehozása kiemelkedő jelentőséggel bírt, és az egyik legfontosabb vasúti beruházásnak számított.

A vasúttársaság az alagút megduplázott áteresztőképességének köszönhetően a teherforgalom növekedésére számít, azonban ehhez még Oroszország keleti részének vasúti infrastruktúráját is modernizálni kell – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek