Átadták az SNCF első Régiolis-szerelvényét

iho   ·   2014.05.06. 12:15
400px_sncf_alstom_regiolis

A legelső Régiolis átadási ceremóniája Párizs Vaugirard állomásán zajlott április utolsó előtti napján. Az eseményen az SNCF-elnök Guillaume Pepy, Henri Poupart-Lafarge, az Alstom Transport elnöke, Frédéric Cuvillier francia közlekedési miniszter, Alain Rousset, a francia régiók szövetségének (ARF) elnöke, valamint Aquitánia és Loire-mente régiók elnökei is tiszteletüket tették.

Az SNCF és az Alstom 2009 októberében kötött egy maximum ezer motorvonatra szóló keretszerződést. A francia gyártó Coradia-motorvonatcsaládjának Polyvalent platformjára épülő Régiolisokból eddig tizenkét francia régió összesen 182 szerelvényt kért, 1,4 milliárd euró értékben. A járművek az SNCF TER (Transport Express Régional) elnevezésű regionális szolgáltatása keretében fognak közlekedni.

Az első Régiolist 2017-ig további 181 szerelvény követi, amelyekkel az SNCF számos francia régióban megújítja regionális vasúti szolgáltatását<br>(fotó: Alstom Transport)

A Régiolisok villamos, valamint dízel-villamos hibrid üzeműek lehetnek. Méret szempontjából három-, négy- és hatrészes verzióban – 56, 71,6 és 110 méteres szerelvényhosszal – rendelhetők a motorvonatok, utóbbi kivitel ezernél is több utast képes magába fogadni. Legmagasabb üzemi sebességük százhatvan kilométer per óra.

Az SNCF eddig 216 szerelvényt vásárolt számos francia régiónak a Coradia Polyvalent-verziójából. Ezek túlnyomó többségével, vagyis a Régiolisokkal az SNCF a TER-t erősíti, a maradék harmincnégy Coradia Linerrel pedig intercity-szolgáltatását igyekszik továbbfejleszteni.

Az eddig megrendelt Régiolisok közül az utolsó szerelvényt 2017-ben veheti át Franciaország nemzeti vasúttársasága – számol be a Global Rail News.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek