Az Astra Vagoane Calatoritól vesz villamosokat Kolozsvár

iho/vasút   ·   2018.08.15. 08:00
400px_aradivili

Kolozsvár városa tavaly decemberben írt ki tendert villamosok beszerzésére. A májusi tenderbontásig csak az aradi gyártó adott be pályázatot. Az Astra 170,17 millió lej (körülbelül 11,9 milliárd forint) értékű ajánlata ráadásul még olcsóbb is, mint amivel a kolozsváriak számoltak: a beruházást eredetileg százkilencvenmillió lejre (13,3 milliárd forint) becsülték.

A keretszerződés értelmében az alaprendelésen felül további járműveket rendel a város az aláírásról számítva maximum hathavonta, minden lehívás egy–három járművet foglalhat magában. A szállítási határidő tizenegy hónap. Idén május elején a kolozsvári önkormányzat több mint százmillió euróra pályázott a környezetbarát, elektromos városi közlekedés fejlesztéséhez, a projekt része a villamosok beszerzése.

Kolozsvár huszonkét villamost vesz az aradi Astra Vagoane Calatoritól (fotó: transira.ro)

Az Astra Vagoane két másik román város villamostenderén is versenytárs nélkül maradt: Nagyváradra húsz, Galacba (Galați) pedig tizennyolc új tuját építhetnek, mihelyst az eredményeket hivatalosan is kihirdetik.

Idén több romániai város döntött új villamosok vásárlása mellett: Arad és Temesvár már a tenderezési procedúránál tart, Királyiban (Craiova), Brăilában, Ploieștiben és Jászvásáron (Iași) pedig az előkészítés zajlik. A legnagyobb projektet a főváros Bukarest viszi: száz új tuját szereznének be, kétszázhúszmillió euró (71,4 milliárd forint) értékben.

A Románia, valamint a közép- és kelet-európai országok városi vasúti közlekedésének korszerűsítését érintő új beruházások is szóba kerülnek majd az ősszel, október 16–17-én megrendezendő bukaresti Vasúti Napok (Zilele Feroviare) második napján – jelenti a Railway Pro.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek