Bajorország: a villamos-, hidrogén- és akkumulátoros üzemű vonatoké a jövő!

iho/vasút   ·   2024.07.19. 09:00
beg_bajororszag

A német szövetségi tartomány vasúti hatósága, a BEG kiírta a tendert az Allgäu regionális vasúti személyszállítási szolgáltatás ellátására, melyet kibocsátásmentes, billenőszekrényes járművekkel teljesítene.

A szolgáltatást jelenleg a DB Regio végzi 612-es sorozatú, 1998 és 2003 között gyártott Bombardier RegioSwinger dízelmotorvonatokkal. A következő, 2029 decemberétől tizenkét évre szóló Neigetechnik Allgäu üzemeltetési szerződést 2025 második félévében tervezi odaítélni a BEG.

A kontraktus két részből áll: az első az új szerelvények bevezetését tartalmazza, a másik pedig az útvonalak részleges átszervezését, ha az új járműflotta készen áll a bevetésre. Ennek értelmében az RE71-es Augsburg–Buchloe–Türkheim–Memmingen és az RE73-es Augsburg–Buchloe–Türkheim–Bad Wörishofen viszonylatok kikerülnek a szerződésből, nem billenőszekrényes vonatokkal kiadva, az RE79-es Augsburg–Buchloe–Kempten útvonalat viszont felveszik a csomagba, a menettartam csökkenése érdekében pedig billenőszekrényes szerelvények fognak közlekedni.

A BEG-től kihangsúlyozták: a megbízhatóság kiemelt fontosságú, ezért csak akkor cserélik majd le a teljes jelenlegi flottát, ha az új billenőszekrényes vonatok már bizonyítják megbízhatóságukat a napi üzemben.

A szolgáltatási útvonalak térképe (kép forrása: Railway Gazette)

A bajorországi közlekedési miniszter, Christian Bernreiter elmondta, ez az egyik legizgalmasabb és leginkább kihívást jelentő pályázat, mióta majdnem harminc éve a tartomány felelőssége a helyi vasúti személyszállítás ellátása. Korszerű, billenőszekrényes vonatokra van szükség a finoman kiegyensúlyozott menetrend teljesítéséhez, optimális csatlakozásokkal a dombos Allgäu hálózaton. Az új járművek a világon elsőként hozzák majd el a billenőszekrényes technológia második korszakát, Bajorország úttörő az ilyen vonatok terén.

A járműbeszerzés részeként érkező billenőszekrényes motorvonatokat 2032 decemberétől veheti át az Expressverkehr Nordostbayern szolgáltatások jövőbeli üzemeltetője – írja a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a DB Regio egyik Bombardier RegioSwinger motorvonata Immenstadt állomásán. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek