Balatonfüredi ütközés: vádat emeltek a vezérek ellen

MTI/iho   ·   2023.12.15. 12:30
balatonfured_baleset

A Veszprémi Járási Ügyészség vádat emelt két mozdonyvezető ellen, mert szabálytalan közlekedés miatt tavaly nyáron összeütközött egy mozdony és egy személyvonat Balatonfüreden; a balesetben három utas megsérült.

A vádirat szerint az egyik mozdonyvezető 2022. július 11-én kora délután a tiltó jelzés és a forgalmi szolgálattevő engedélye nélkül kezdett tolatásba egy villamos mozdonnyal a balatonfüredi vasútállomáson. Éppen akkor érkezett meg a Budapest felől Balatonfüredre tartó személyvonat, amelynek vezetője a negyven kilométer per órás sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva 77-tel haladt a szerelvénnyel.

Mindkét mozdonyvezető észlelte az azonos vágányon felé tartó másik mozdonyt és próbálták elkerüli a balesetet. A tolató mozdony 27 éves vezetője abbahagyta a tolatást és az ellenkező irányba indult, míg a személyvonat 37 éves vezetője is hangjelzést adott és vészfékezett, ám a szerelvény ennek ellenére utolérte a tolatásból menekülőre váltó mozdonyt, és összeütköztek.

Az ütközés következtében a személyvonat két utasa töréses, egy utasa könnyebb sérülést szenvedett. Az egyik sértett balesettel összefüggő sérüléséből súlyos egészségromlást jelentő kóros elváltozás alakult ki.

A Veszprémi Járási Ügyészség vádirata szerint a baleset egyrészt a szabálytalan tolatás, másrészt a személyvonat sebességtúllépése miatt következett be; a sebességkorlátozás betartása mellett a személyvonat vészfékezés nélkül is meg tudott volna állni és el tudta volna kerülni az ütközést.

Az ügyészség a mozdonyvezetők ellen a vasúti közlekedés súlyos egészségromlást okozó veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat, és azt indítványozta, hogy a Veszprémi Járásbíróság szabjon ki rájuk pénzbüntetést és tiltsa el őket a vasúti járművezetéstől.

Akkori beszámolónk itt, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) híradása ide kattintva olvasható, a lezárt jelentés pedig itt tölthető le pdf-ben.

(Nyitóképükön az összeütközött mozdonyokat ért rongálódások láthatók. Kép forrása: Mávinform)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek