Bécsben tavaly már több elektromos meghajtású autót helyeztek forgalomba, mint dízelt

iho/zöldút   ·   2024.01.16. 12:00
00_becs_e-auto

Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Bécsben az újonnan forgalomba helyezett autók több mint húsz százaléka már tisztán elektromos meghajtású volt. Így több e-autót helyeztek forgalomba, mint dízelt. A trendhez csatlakozik a bécsi önkormányzat is: az elkövetkező nyolc évben 56 millió eurót fordít járműflottája kizöldítésére. Jönnek az elektromos kukásautók és utcaseprő autók.

Az osztrák fővárosban tavaly 11 ezer 539 tisztán elektromos meghajtású gépjárművet helyeztek forgalomba, ami az összes újonnan forgalomba helyezett jármű huszonegy százaléka – derül ki az Osztrák Statisztikai Hivatal, a Statistik Austria adataiból. Ezzel az újonnan forgalomba helyezett e-autók száma – éppen hogy, de – lekörözte az újonnan forgalomba helyezett dízelautók számát (11 ezer 16). A hibridek az összes újonnan forgalomba helyezett jármű harminc százalékát tették ki. Jellemző azonban, hogy míg az új elektromos járművek kilencven százalékát önkormányzatok, cégek vagy maga Bécs vásárolja, addig a lakosság az új e-autóbeszerzések nagyjából tíz százalékáért felel – mondta el az osztrák közmédiának, az ORF-nek Stephanie Ernst, a Bécsi Gazdasági Kamara járműkereskedelmi ágazatának elnöke.

Közben Bécs bejelentette, hogy az elkövetkező nyolc évben 56 millió eurót fordít a város és cégei járműparkjának kizöldítésére. Míg a személyautók terén viszonylag jó az e-autók aránya – a Bécsi Közművállalatnál, a Wiener Stadtwerkénél például harminchat százalék –, a jövőben elsősorban a haszongépjárművekre szeretnének koncentrálni. A Wiener Stadtwerke és a bécsi köztisztasági vállalat, az MA48 az elkövetkező években 1245 haszongépjárművet cserél fokozatosan elektromos meghajtásúra. A Wiener Stadtwerkénél jelenleg huszonkét elektromos meghajtású haszongépjárművet tesztelnek, a köztisztaságiak százhetvenhat könnyű haszongépjárműve közül pedig huszonhárom elektromos meghajtású.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan bővítik az e-töltőállomásokat a városban és a városi cégeknél, valamint utóbbiaknál folyamatosan zajlik az autószerelők felkészítése az új feladatra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek