Bemutatta első klímás harmadosztályú kocsijait az ENR

iho/vasút   ·   2021.09.16. 12:00
enr_tmh_3o_klimas

Az egyiptomi vasúttársaság nyolcszáz légikondicionált járművet szerez be a Transzmasholdingtól, több verzióban. A kocsik legnagyobb részét Dunakeszin építik meg.

Az első tizennégy klimatizált harmadosztályú kocsit a napokban vehette át az alexandriai kikötőben az egyiptomi nemzeti vasút ENR. A típus hivatalos bemutatóján tiszteletét tette az egyiptomi elnök Abdel Fatah el-Sziszi, valamint a Transzmasholding (TMH) elnöke, Kirill Lipa is.

A klímás kocsikkal megkezdődött az összesen 1300 járműre szóló, 2018 szeptemberében aláírt, egymilliárd eurós megrendelés második szakasza. A teljes projekt finanszírozásáról 2019 decemberében állapodott meg a TMH és magyar leányvállalata, a TMH Hungary, valamint partnere, a Magyar Vagon Zrt., a kocsik tényleges gyártása 2020 májusában kezdődött meg a TMH oroszországi, tveri üzemében.

A harmadosztályú, klímás kocsik ablakai több módszerrel gátolják az erős fény és a meleg utastérbe jutását (fotók: TMH)

Az ötszáz, légbefúvásos kocsi megépítését és leszállítását magába foglaló első fázis lényegében befejeződött: az utolsó, Tverben elkészült adag hamarosan behajózik Alexandriába. Ezzel egyidejűleg a TMH által 2020 júniusában felvásárolt Dunakeszi Járműjavítóban (DJJ) elkezdődött a klímás, harmadosztályú járművek sorozatgyártása – a DJJ tavaly ősz óta már megépített több tucat légbefúvásos kocsit. Az ENR eddig összesen 496 kocsit, vagyis a teljes megrendelés 38 százalékát vehette át. A teljes flottával a vasúttársaság lecseréli személykocsiflottájának több mint egyharmadát.

A légkondis vagonok közül ötszázat harmad-, száznyolcvanat másod-, kilencvenet első osztályú kivitelben, harmincat pedig étkezőkocsiként gyárt le a Transzmasholding, az étkezőket leszámítva szinte mindegyik kocsit Dunakeszin hozzák létre. A beruházással először állhatnak forgalomba légkondicionált harmadosztályú kocsik az észak-afrikai országban. Az új vagonok beltere kék és narancs színeket visel magán. Az erős napfény szűrése érdekében az ablakoknál függönyöket helyeztek el, továbbá az üvegek két rétege közé sötétítőredőnyt integráltak, melyet az utastérből könnyen szabályozni lehet az utasok megfelelő komfortérzete érdekében. Az utastájékoztatásért kijelző felelnek, arab és angol nyelven is megjelenítve a dátumot, időt, belső és külső hőmérsékletet, valamint a páratartalmat. A külső festési mintához is hozzányúltak: piramisok sziluettje tiszteleg Egyiptom történelmi, kulturális öröksége előtt.

Az utastájékoztató rendszer többek között a külső és belső hőmérsékletet is mutatja

A TMH számára elsődleges az ENR kocsijainak időben történő szállítása és minősége, ezért a koronavírus-pandémia nehezítő körülményei ellenére is folyamatosan teljesítették havi 35 jármű szállítását, melyek a forgalomban 97 százalékos rendelkezésre állást teljesítenek.

A száz százalékban magántulajdonú, orosz Transzmasholding Oroszország és a FÁK-térség elsőszámú, világviszonylatban pedig negyedik legnagyobb gyártója a nagyvasúti és városi vasúti piacon. A moszkvai központú vállalatcsoport korszerű, integrált közlekedési termékek és szolgáltatások teljes palettáját kínálja az új járművek tervezésétől és fejlesztésétől azok korszerűsítésén, karbantartásán, valamint életciklus-szolgáltatásokon át a digitális jelzőberendezésekig és forgalomirányító rendszerekig. Az összesen több mint százezer embert foglalkoztató TMH 2020-ban 5,6 milliárd euró (körülbelül 2000 milliárd forint) bevételt könyvelt el.

A TMH International nyílt forrású technológiai partnerként, ipari befektetőként támogatja a vasúti ágazat fellendülését azokban az országokban, amelyekben jelen van. A svájci központú, Zug székhelyű társaság vasúti szolgáltatásokat és gördülőállományt nyújt a helyi ellátási láncokra támaszkodva. A TMH-csoporthoz tartozó TMH International összesen 1400 alkalmazottat foglalkoztat a világ számos pontján, többek között Argentínában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Egyiptomban, Izraelben, Kazahsztánban, Magyarországon és Németországban.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek