Betongolyóval a vonattetőn utazók ellen

MTI   ·   2012.01.17. 14:44

Lengőtekeszerű újítást próbál ki az indonéz államvasút a vonattetőn utazni vágyók elijesztésére: sárgadinnyényi betongolyókat lógat be a pályára.

A súlyos gömbök nem sokkal vannak magasabban a vonatok tetejénél, és az azokon „szörfözőket” ki-, le- vagy agyonüthetik. A fájdalmasnak és halálosan balesetveszélyesnek tűnő újításra azután fanyalodott az indonéz vasút, hogy jó pár más megoldással kudarcot vallott, ugyanakkor szeretne véget vetni annak, hogy évente több tucatnyi „tetőző” haljon meg vonatbalesetben.

Korábban volt, hogy befújták vörös festékkel a tetőn utazókat, kutyákkal kergették le őket, szögesdróttal vonták be a kocsik tetejét – hiába. A hatóság még muszlim papok segítségét is kérte, beszéljenek a vakmerő vonatozók lelkére, hogy azok felhagyjanak utazási szokásukkal, de ez se vezetett eredményre, ami amúgy nem nagy csoda, mivel a szerelvények belseje heringeket lepipálón zsúfolt, bennük utazni még a tetőnél is kényelmetlenebb, ráadásul rendkívül izzasztó, míg a vonat „emeletén” biztos a léghűtés.

A „lengőtekék” felfüggesztése kedden kezdődött Jakarta vasútállomásainál. Több száz betongolyót lógatnak be a pályákra. Ha a vonatozás „felső tízezrének” elveszik a kedvét a tetőzéstől, akkor begolyóznak minden fontos vonalat – adta hírül a The Daily Telegraph című lap.

Kapcsolódó hírek