Betonterelők segítik a troli haladását Budapest belvárosában

MTI/iho   ·   2021.04.26. 15:00
00_pesti_tereloelemek

Terelőelemekkel és a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestésekkel igyekszik biztosítani a közösségi közlekedés járatainak zavartalan közlekedését a Budapesti Közlekedési Központ, mivel a szabálytalanul parkoló autók városszerte, de főképp a belvárosi útszakaszokon jelentős problémát okoznak.

A fővárosban évente több mint kétezer olyan esetet regisztrálnak, amikor szabálytalan parkolás akadályozza a járatok haladását, valamint az utasokat abban, hogy a menetidőnek megfelelően elérjék az úti céljukat. Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, hiszen a belvárosi szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség nehezíti az útban lévő járművek kikerülését.

Elsőként a VI. kerületi Szondi utca–Izabella utca csomópontban volt forgalomtechnikai beavatkozás: a Budapest Közút Zrt.-vel együttműködve beton terelőelemeket helyeztek ki, így az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni. A beavatkozással szabaddá vált a trolibusz útvonala. Ezt megelőzően gyakran előfordult, hogy a járművek szabálytalanul, a megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyásával, vagy a forgalomtól elzárt területen parkoltak, ezzel akadályozva a trolibuszok bekanyarodását a Szondi utcába, ennek következtében a 73M trolibusz menetideje sokszor kiszámíthatatlanná vált, pedig a járatnak a 3-as metrópótlásban is jelentős szerepe van.

(fotók: BKK)

A BKK egy másik helyszínen, a XII. kerületi Ugocsa utca–Márvány utca csomópontjában megerősítette a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket, és azokat szabályosan, a felfestéseknek megfelelően használják, ezzel segítve a közösségi közlekedés járműveinek haladását. Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok elszállíthatják azokat, a gépkocsi tulajdonosa pedig – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra is számíthat.

A BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus helyszíneket, jelenleg több helyen is előkészíti a fentiekhez hasonló, megelőző intézkedések bevezetését

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.