Bővíti csarnokát a buszgyártással is foglalkozó Kühne Zrt.

MTI/iho   ·   2015.10.14. 13:46

Süle Csaba, a Kühne Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a már meglévő, több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű csarnokot bővítik további 5600 négyzetméterrel. A vasbeton váz már áll, a tetőszerkezet készül, és a tervek szerint 2016 első félében fejezik be a munkálatokat. Az új csarnokban elsősorban az összeállított autóbuszok vázmunkáit végzik majd, ezzel a mosonmagyaróvári lesz Magyarország legnagyobb autóbuszgyára. A fejlesztéssel a helyközi személyszállítás piacának 2017-ben tervezett liberalizációjára készül fel a Credo buszokat 1999 óta gyártó magyar cégcsoport, a Kravtex-Kühne. Arra számítanak, hogy a kialakuló  versenyhelyzetben meghatározó tényező lesz a szolgáltatók buszparkjának az életkora, várható tehát a fiatalítás, az új buszok beszerzése. A cég évente legalább 100-120 jármű értékesítését szeretné elérni.
A mosonmagyaróvári Kühne Zrt.-nek közel 300 alkalmazottja van, ami lényegesen nem változott az elmúlt években. Az új csarnok megépítésével akkor várható jelentősebb dolgozói létszámbővítés, ha a termelési feladatok növekedése ezt majd indokolja. A Kühne Magyarország legöregebb gépgyára, amely megtartotta eredeti profilját, a vállalat jövőre lesz 160 éves. Hozzáfűzte, hogy az évfordulóra bővítik majd a gépgyár saját múzeumát is.
A Kühne Zrt. legutóbbi jelentős fejlesztése a 2011-es autóbusz modernizációs projekt volt, amelynek keretében megújítottak több járműcsaládot, valamint kifejlesztették az Econell, Inovell, Optinell busztípusokat. Emellett többek között új lézervágógépet, hegesztő berendezéseket és targoncákat vásároltak. A mintegy 450 milliós beruházáshoz csaknem 130 millió forint támogatást nyert a Kühne. A Kühne Zrt. tavalyi nyeresége mintegy 370 millió forint volt, az értékesítés nettó árbevétele pedig közel 2,5 milliárd forintot ért el, míg 2013-ban valamivel több mint 2 milliárd forintot.
A vezérigazgató elmondta: a cég árbevételi terve 2015-re minimális mértékű növekedést tartalmaz, amelyet várhatóan teljesíteni is tud.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Szintet lép az Alstom

iho.hu   ·   2024.04.14. 17:00

Hozzávetőlegesen hatmilliárd forintos fejlesztési programmal növeli gyártási kapacitásait az Alstom vasúti forgóvázkereteket előállító gyára Mátranovákon.