Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

MTI/iho   ·   2024.03.16. 18:00
Budapest, a nyugodt mobilitás

Az Európai Bizottság által évente meghirdetett Mobilitási Hét célja a fenntartható közlekedés népszerűsítése és elérhetőbbé tétele. A program keretében tavaly 21 európai ország 64 városának szeptember 16. és 22. között megvalósult rendezvényeit értékelte a brüsszeli testület. 

A program keretében a magyar főváros elismert kezdeményezéseinek része volt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közreműködésével megszervezett autómentes hétvége, valamint a hétköznap megtartott európai autómentes nap, amelyen bemutatták a pesti alsó rakpart emberbarát és zöld megújításának terveit. A program részei voltak továbbá a Bécs városával közösen szervezett, gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések jó gyakorlatait bemutató, nyilvános és szakmai közönségnek szóló események.

A közlekedési szektor energiamegtakarítási lehetőségeinek témája köré szervezett 2023-as kampány részeként a Budapest Közút kivitelezésében kilenc kilométeren táblázott ki a főváros forgalomcsillapított kerékpárosbarát útvonalakat az Örs vezér tere, Csömör, Sashalom és a Szilaspatak, valamint Rákosmente irányába. Nyolcszáz méter hosszan tették biztonságosabbá a Római partra vezető Gázgyár utcát a hétköznap munkába kerékpározáshoz és a hétvégén kirándulni vágyóknak, valamint új gyalogátkelőt építettek a Zugligeti és Zalai út kereszteződésében, ahol egy bölcsőde, két óvoda és egy általános iskola is található. A Mobilitási Hét alkalmával kiállítás volt látható a Városháza parkban, ami Budapest köztereinek átalakulását mutatta be eredeti gyalogosbarát arcukkal, autócentrikus átépítéseik eredményeivel, majd ismét emberbaráttá tett formájukkal. Az Európai Bizottság díját Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Ámon Ada a Városháza mobilitási heti programokért felelős Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője vette át csütörtök este Brüsszelben.

Herald Ruijters, az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési főigazgató-helyettese Budapestet méltató szavaiban kiemelte az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta egyik legfőbb kihívásra válaszul az energiatakarékosság terén elért eredményeket és a magyar főváros közterületeinek gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításáért tett lépéseket. Tüttő Kata hangsúlyozta: az energiaválság kihívásai ellenére Budapest kitartott a közösségi közlekedés magas színvonalának megtartása mellett, az energiahatékonyságra, a közszolgáltatások ellátásának biztonságára koncentrált. A megnyíló uniós források legnagyobb részét új villamosvonalakra és járművekre fordítja Budapest – mondta. A Főpolgármesteri Hivatal részéről az Európai Mobilitási Hetet szervező Ámon Ada közölte: a díj azt bizonyítja, hogy Budapest a nehéz pénzügyi helyzetben is európai elismeréseket tud szerezni a fenntartható közlekedés terén. A díjért hatvannégy európai város szállt versenybe, döntőbe Budapest mellett az ausztriai Innsbruck és a portugáliai Amadora jutott.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek