Buszjárat a bécsi temetőben

Istvánfi Péter   ·   2013.08.25. 17:30
00

Az 1874-ben megnyitott Zentralfriedhof (központi temető) Bécs legnagyobb és legismertebb temetője. A mintegy 2,5 négyzetkilométernyi terülten felkvő létesítmény tucatnyi zeneszerző és híres ember nyughelye. Itt közlekedik az osztrák főváros legérdekesebb járata, a temető-busz.

Temetőjárat a sírok között<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(a külön nem jelölt képeket a szerző készítette)

A 106-os számot viselő viszonylat 1971 óta járja körbe a temetőt, napközben félórás követéssel. A Dr. Richard által üzemeltetett járatot évente mintegy hatvanezren veszik igénybe. Az eredetileg 11-es számot viselő vonal 2004-ben lett a Bécs környéki régió tarifaközösségének (VOR) tagja, ekkor a bécsi 11A buszjárattal történő ütközés miatt átszámozták 106-osra.

A járat hatodik megállója<br/>(fotó: Wikipedia)

A 106-os busz több szempontból is különleges státuszú, és nemcsak azért mert a többi bécsi buszjárattal ellentétben nincs „A” jelzés a szám után. A járat megállóinak nincsenek nevei, csak sorszámai. A megállók ugyan szépen kiépítettek, de sehol sincs peron, mindenhol az úttestről kell beszállni, ami az idős embereknek még úgy is megterhelő, hogy alacsony padlós busz jár a viszonylaton.

Kapcsolódó hírek