Coradia-motorvonatokat vesz a Hessische Landesbahn

iho/vasút   ·   2015.12.23. 18:45
400px_hlb_coradia

A százhatvanmillió euró értékű megállapodás értelmében a Hessen szövetségi tartományban szolgáltató Hessische Landesbahn (HLB) tizenhárom háromrészes és tizenhét négyrészes motorvonatot vehet át; előbbiek háromszázötven, utóbbiak négyszázhatvan utas befogadására alkalmasak – írja a Railway Gazette. A járműveken négy-öt többcélú tér lesz kialakítva kerékpárral vagy babakocsival utazók, valamint kerekesszékkel közlekedők részére. A vontatási egységek a tetőre kerülnek, így a beltér még tágasabb, az átjárófolyosók pedig még szélesebbek lehetnek. A wifivel, konnektorokkal és valósidejű utastájékoztatással felszerelt vonatok tizenöt kilovolt 16,6 hertzes váltóáramról fognak üzemelni és legfeljebb százhatvan kilométer per órás sebességgel közlekedhetnek.

A Hessische Landesbahn tizenhárom háromrészes és tizenhét négyrészes Coradia Continental motorvonatot vásárol az Alstomtól. A látványterven látható négyrészes járművekre 460 utas fér majd fel (forrás: Global Rail News)

A HLB Coradia-vonatai lesznek az első olyan Continentalok, amik eleget tesznek az európai, mozdonyokra és személyszálló kocsikra vonatkozó műszaki interoperábilitási előírásoknak (TSI). A Németországban, az Alstom salzgitteri üzemében megépítendő járművek a tervek szerint a 2018. decemberi menetrendváltással állnak majd forgalomba, ekkor veszi át ugyanis a vasúttársaság a Südhessen-Untermain hálózatot a DB Regiótól. A Rajna-Majna és a Dél-Rajna-vidék-Pfalz régiók, valamint Bajorország szövetségi tartomány közlekedési hatóságai által kiírt tenderen októberben tizenöt évre nyerte el a HLB az RB75 jelű, Wiesbaden–Mainz–Darmstadt–Aschaffenburg és az RB55-ös, Frankfurt–Maintal–Hanau–Aschaffenburg–Laufach viszonylatú vonalak üzemeltetését. A hálózaton évente 2,5 millió kilométert tesznek majd meg a vonatok – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek