Csonka a villamos, de hasznos

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.01.27. 10:00
kiskep
Nem nyári cabrio-villamos, sem pedig városnéző körútra alkalmas közlekedési eszköz. Ez az 5572-es pályaszámú T3 típusú villamos. Speciális járműről van szó, de a lényeget csak közelről látni. A villamos ugyanis a megfelelő helyeken kenőanyagot visz fel a sínpár felületére. Prágában így zajmentesítenek.

Munkában az 5572-es villamos a vasúton átívelő villamoshídon a Krejcárek megálló közelében<br>(fotók: Prágai Közlekedési Vállalat – DPP)

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) egy műhelykocsiját választották a nemes feladatra. A kenőanyag bizonyos helyeken való alkalmazását a vezetőfülkéből, a villamosvezető szabályozza. A kenőanyag-adagoló berendezés közvetlen közelről fecskendezi rá az oldatot a sínekre, amelynek köszönhetően sokkal hatékonyabban, és főleg gyorsabban haladnak a szerelvények. A kenés eredménye emellett a zajmentes közlekedés, főleg az ívekben hallható nyikorgás csökken. De a kenés a kerekek és a sínpárok kopását is visszaszorítja.

Hol is van a berendezés?

A DPP jelenleg még csak teszteli a technológiát, egy éves tesztidőszak után döntenek arról, megveszik-e a berendezést. A speciális villamos naponta közlekedik, külön menetrendje van, reggel 5 órától késő estig dolgozik. Egy nap több mint 200 kilométert tesz meg. Prágában jelenleg több mint 140 kilométer villamos vaspálya van üzemben.

Naponta körülbelül 200 kilométert tesz meg a villamosvonalakon

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek