Csütörtöktől ismét a teljes vonalon jár a 14-es villamos

iho/vasút   ·   2016.12.13. 15:38

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a Róbert Károly körút felújításának előrehaladásával december 15-étől, csütörtöktől újra a teljes vonalán közlekedik a 14-es villamos. A rekonstrukciós munka a tervezett ütemezés szerint halad: a Lehel utcai csomópontban befejeződnek a villamosvágány-felújítási munkák; a Váci út és az Árpád híd közötti szakaszon az északi oldal járdája már elkészült, hamarosan visszaadják a gyalogosoknak; eközben zajlanak az út- és közműépítési munkák az Árpád híd és a Vágány utca között. A várhatóan jövő nyárig tartó komplex rekonstrukció végére a Róbert Károly körút felújítás alatt álló része új aszfaltréteget kap, ahol szükséges, ott a teljes pályaszerkezet cseréjét elvégzik, kerékpárutat építenek, felújítják a járdákat, a gyalogátkelőhelyeket akadálymentesítik, megújul a közvilágítás, a biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert építenek ki. Azaz a felújítás végeztével olyan új utat adnak majd át, amely remélhetőleg kárpótolja az ott közlekedőket a forgalomkorlátozások okozta kellemetlenségekért. 2016. december 15-étől, csütörtöktől újra a teljes vonalon, a Lehel tér M és Káposztásmegyer, Megyeri út között közlekedik a 14-es villamos. Erre azáltal nyílik lehetőség, hogy a felújítás ütemterve szerint a Róbert Károly körút Lehel utcai csomópontjában végeznek a villamosvágány-felújítási munkákkal. A 14-es pótlóbusz ugyanettől a naptól megszűnik. Eközben továbbra is nagy erőkkel zajlik a Róbert Károly körút komplex rekonstrukciója. A Váci út és az Árpád híd között december 20-ig befejezik az északi útfél középső sávjának felújítását, a lépcsőkön továbbra is dolgoznak. Az északi útfél járdája elkészült, a forgalombiztonsági berendezések elhelyezése után, várhatóan már ezen a héten, birtokukba vehetik a gyalogosok. Ugyanezen útszakasz déli útpályáján jelenleg a külső sávon dolgoznak, ezért a forgalmi rend egyelőre nem változik. Az Esztergomi úti és a Népfürdő utcai közúti hidak felújítása folyamatban van. A Váci út és a Vágány utca közötti útszakaszon mind az északi, mind a déli útpályán továbbra is tart az útépítés. Az ívóvízvezeték-építés várhatóan a jövő héten befejeződik, az ezt követő útfelújítás során a forgalmi rend egyelőre nem változik. A Csata utca és a Tar utca között a jelenleg zajló közműépítést követően, várhatóan 2017 januárjától, elkezdődik az útfelújítás.

A leromlott állapotú Róbert Károly körút felújítása során az érintett szakaszon új aszfaltréteget fektetnek le, illetve ahol szükséges, kicserélik a teljes pályaszerkezetet. Az útpályától zöldsávval elválasztott, kétirányú kerékpárút épül az Angyalföldi utca és a Vágány utca között a körút déli oldalán. Felújítják a járdákat az Árpád híd és a Váci út közötti szakasz mindkét oldalán, a Váci út és a Vágány utca közötti szakasz déli részén, valamint az északi oldal egyes részeit is. Átépítik az útszegélyeket és a kapubeállókat is. Akadálymentesítik a gyalogátkelőhelyeket: a járdaszegélyek alacsonyabbak lesznek, hogy a kerekesszékesek és a babakocsival közlekedők áthaladását könnyebbé tegyék. A járdaburkolatba a vakok és a gyengénlátók biztonsága érdekében figyelmeztető, úgynevezett taktilis köveket helyeznek el. A Róbert Károly körút felújítása 2017 nyarára fejeződik majd be.

December tizenötödike azonban egy másik okból is fontos dátumként szerepel a 14-es villamos történetében: napra pontosan harminc éve lesz, hogy Káposztásmegyerig meghosszabbították a vonalat. Az évfordulóról portálunkon olvashatnak majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.