Dollármilliók a szerb vasútnak

iho/vasút   ·   2012.03.01. 16:37

Goran Radosavljević, a szerb pénzügyminisztérium államtitkára közölte, hogy a tárgyalásokat már befejezték, de a szerződést csak ősszel írhatják alá. A hitel feltételei jóval kedvezőbbek voltak a nemzetközi pénzpiacokon megszokottnál, de a megállapodás előkészületei előtt pontos adatokról még nem nyilatkozhatnak. A 800 millió dolláros hitelen felül a korszerűsítési munkákon orosz kivitelezők is dolgoznak, és a szükséges anyagok egy részét is onnan szerzik majd be.

Az összesen egymilliárd dolláros hitelről még 2009-ben állapodott meg Dmitrij Medvegyev orosz és Boris Tadić szerb államfő, ebből az összegből 200 milliót már lehívtak. Az orosz hitelből a belgrádi vasúti csomópont kiépítésére 182,5 millió, a Valjevo–Loznica vasútvonalra 276 millió, a Belgrád–Bar vasútvonal szerbiai szakaszának felújítására pedig 200 millió dollárt fordítanának.

Tevan Imre felvétele Nišben készült

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

A vasútiparban használt beágyazott termékek fejlesztésének szakmai kihívásai

iho/vasút   ·   2023.09.25. 15:00

Egy vasúti szerelvényen számos beágyazott elektronikai rendszer üzemel, amelyek a szerelvény különböző alegységeinek működtetéséért felelnek. Ezen termékek fejlesztése rengeteg kihívást hordoz magában, ilyenek például a piacra kerülési idő, az elavulás kérdése vagy a kiberbiztonság. A Knorr-Bremse Budapest mérnökei segítségével bepillantást kaphatunk erre a területre is.