Egyre olcsóbb az ukrán gabona vasúti fuvarozása

iho/vasút   ·   2023.01.24. 15:00
uz_te33a

Az Ukrán Vasutak (UZ) tavaly augusztus óta most kéri a legalacsonyabb árat a gabona belföldi és az országon keresztül történő szállításáért.

Az Ukrán Tudományos Akadémia Kereskedelmi Munkaosztályának igazgatóhelyettese, Valerij Tkacsev elmondta, a legfrissebb adatok szerint a jelenlegi árfolyam 74 euró 44 cent naponta, ami 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb érték. A szakember közölte: az adatok a Prozorro elektronikus közbeszerzési rendszerben lezajlott árverésekből származnak, ahol állami és önkormányzati ügyfelek hirdetnek pályázatokat. Ezekkel az árakkal a vasút sokkal versenyképesebbé válhat a közúti árufuvarozással szemben.

Az Ukrzaliznyicjának (UZ) a gabonafuvarozókra kirótt napi árfolyamai meglehetősen instabilak voltak az elmúlt hónapokban, a legmagasabb árat, 290 euró 78 centet októberben kérték. Hozzá kell azonban tenni, hogy a januári adatok kisebb mintát képviselnek, tekintve, hogy a hónap jelenleg is tart még. Tkacsev azonban optimistán tekint a jövőre, úgy véli, ezek a díjak a közeljövőben akár napi 70 euró 55 centre is lecsökkenhetnek.

Az UZ gabonaszállításért elkért díjai 2022 végén és 2023 elején (forrás: railfreight.com)

A vasúti gabonaszállítás díjainak csökkenése az UZ-nél idén januárban a belföldi és a nemzetközi fuvarokon is megfigyelhető. Az igazgatóhelyettes szerint a szárazföldi átkelők és a kikötők felé irányuló exportösszeköttetések díját tonnánként körülbelül 52 euróban fogják megállapítani, ennek megfelelően tonnánként 17 és 26 euróval csökkentették.

A belföldi szállítást illetően a jelenlegi árfolyam egy kicsivel 41 euró felett van tonnánként, azaz több mint 34 euróval csökkent. Ezek az árak 655–710 kilométeres átlagos szállítási távolságra vonatkoznak – számol be a Rail Freight.

Az Ukrán Vasutak 2022 őszén még az élen járt a használati díjak emelésében.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek