Éjszaka is biztonságosan utazhat a Balaton körül a Bagolyvonatokkal

iho/vasút   ·   2024.06.28. 08:30
bagolyvonat

A napközbeni sűrű vonatközlekedést éjjel kiegészítő járatokkal együtt a nap 24 órájában lehetővé teszi az utazást a MÁV-Start a part mentén, valamint Budapest és a Balaton déli partja között.

A Balatonnál a vasúti közlekedés éjszaka sem áll le. A balatoni Bagolyvonatoknak évtizedes múltja van, és ez idő alatt rengetegen vették igénybe az éjjeli járatokat, amelyet a vasúttársaság folyamatosan fejlesztett az évek során. Napjainkban ezekkel éjszakánként akár öt–hétezren is utaznak rövidebb vagy akár hosszabb szakaszon. A sikerének, kedveltségének köszönhetően az elmúlt években a MÁV-Start kiterjesztette a közlekedését az északi partra is, valamint a déli parton jelentős járatsűrítést hajtott végre. Elő- és utószezonban – az igényekhez igazodva – csak hétvégenként garantálják az éjszakai eljutást a főváros és a magyar tenger között, a főszezonban viszont munkanapokon is igénybe vehetik az utasaink.

A járatok a déli parton végig, az északi parton a főváros és Balatonfüred között modern Stadler Flirt motorvonatból állnak, amelyek kamerázott és légkondicionált járművek, ezáltal szórakozás, alkoholfogyasztás esetén is biztonságosan, kedvező áron és kényelmesen eljuthatnak az utasok a lakóhelyükhöz legközelebbi vasútállomásra.

A déli parton a Déli pályaudvar és Keszthely között a nyári időszakban minden nap kétóránként közlekednek a Bagolyvonatok, melyek a part mentén minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A hétvégi időszakban, azaz csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Bagolyvonatok sűrűbben, óránként közlekednek a part menti szakaszon, egyes vonatok esetén székesfehérvári átszállással. Ám a Balaton Sound és a Strand Fesztivál idején még ehhez képest is sűrített menetrend szerint járnak.

Az északi és a nyugati parton hétvégenként (péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszaka) a part mentén átlagosan kétóránként közlekednek a Bagolyvonatok a Keszthely–Tapolca, a Tapolca–Balatonfüred és a Balatonfüred–Székesfehérvár viszonylatokon. Budapest és Balatonfüred között egy pár közvetlen Bagolyvonat vehető igénybe.

A Bagolyvonatokkal általános díjszabás szerint lehet utazni, ezért helyjegyre sincs szükség, így az igénybe vételükhöz elegendőek az ország- és vármegyebérletek, ezek napijegy változatai (Vármegye24, Magyarország24), továbbá a Balaton24 és a Balaton Sound TravelPass is felhasználható minden egyéb jegy megvásárlása nélkül.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: MÁV-Start Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek