El Al Jumbo-járat Ferihegyen

iho   ·   2013.02.05. 18:00
cim

A nyári menetrendben, április végétől Boeing 747 Jumbo géppel repül az El Al keddenként Budapest és Tel Aviv között. A bejelentés a légitársaság Facebook-oldalán jelent meg.

A turizmus.com azzal egészíti ki az információkat, hogy a nyári szezonban heti nyolc járata lesz a légitársaságnak, a reggeli járatokat 737-800-a gépekkel, keddenként pedig a 747-es Jumboval repülik majd. A csütörtök és szombat esti járatokon szintén nagy kapacitású, széles törzsű Boeing 767-es gépek üzemelnek.

(fotók: Wikipedia és a társaság Facebook-oldala)

Ferihegyi körökben úgy tudják, hogy a légitársaság egyelőre csak hat-nyolc Jumbo-járatot kötött le, esetleg egy utazási iroda nagyobb létszámú csoportjainak szállítására. A Budapest-Tel Aviv járat ráadásul a legutóbbi fejlemények szerint tulajdonképpen két fővárosé: a légitársaság ugyanis irodát nyitott Belgrádban, de oda nem indított még közvetlen járatokat, viszont erősen kommunikálja, hogy a belgrádi utasok néhányórás autóútra vannak csupán Ferihegytől.

A terminálon egyébként van olyan állóhely, amely utashidas kiszolgálást nyújt a 747-esek számára is.


Boeing 747-es óriásgépekkel menetrend szerinti járat eddig nem üzemelt Ferihegyen, viszont már régóta leszálltak nálunk esetenkénti charterek ilyen típussal, például többször fordult meg itt a JAL Japan Airlines 747-ese. Hetenként többször is megjelenik ennek a típusnak a teherszállító változata, olykor az El Al freighter-747-ese is, de legtöbbször a Cargolux gépe.

Ami az El Al 42 gépes, tiszta Boeing-flottáját illeti, a társaság weboldala szerint 747-esből egy teherszállító és hat utasszállító példányt üzemeltet a légitársaság. Az interkontinentális járatokra egyébként hat Boeing 777-est és nyolc 767-est használ az El Al, az egykor közkedvelt hosszú keskenytörzsűből, a 757-esből pedig már csak két gép szerepel a kék-fehér színekben a weboldal listáján, valójában azonban már az utolsót is kivonták a flottából. Helyettük a társaság a 737-es leghosszabb, 900-as változatából rendelt eddig összesen hat gépet.




Kapcsolódó hírek