Elindul a 2024-es nosztalgiaszezon Budapesten

BKK/iho   ·   2024.05.04. 08:40
00_nosztalgiaszezon2024

Visszatérnek a nosztalgiajáratok a fővárosba, ismét megjelennek az utakon és a vágányokon a muzeális járművek. Budán és Pesten is lehet majd villamosozni, de még a nyár beköszönte előtt kigördülnek a garázsokból azok a buszok és trolibuszok is, amik a XX. században voltak jellemzőek Budapestre.

Több nosztalgiajárat is közlekedik Budapesten májusban:

  • Május 4-étől, szombattól hétvégente közlekedik az N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között. Ezt a vonalat a világ egyik legszebb villamosvonalának választották néhány évvel ezelőtt.

Budapesten ritkán látott, egyirányú szerelvényekkel találkozhatnak a közlekedők május 12-én, vasárnap a havonta egy alkalommal közlekedő N18-as járaton, a Csóka utca (Karinthy Színház) és a Szent János Kórház között.

  • Május 26-án, szombaton Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos a Széll Kálmán térről az N56-os vonalon kapcsolódva a népszerű Gyermekvasúthoz.

A villamosok mellett a gumikerekű járművek, így a buszok és a trolibuszok is szerepet kapnak:

  • Május 11-én, szombaton a Margit hídon és az Erzsébet hídon át, körjáratként közlekedik az N109-es nosztalgiabuszjárat, jó idő esetén nyitott Cabrio Ikarussal.
  • Május 18-án, szombaton a Károly körút (Astoria M) és a Csáktornya park között különleges trolibusszal lehet utazni az N74-es járaton.
  • A BKV rendezvényeihez kapcsolódva májusban retró buszok is közlekednek majd, ezek menetrendje a többi programmal együtt ezen az oldalon megtalálhatók.
Matuzsálemi korú járművek kicsiknek és nagyoknak

Budapesten már másfél évtizede, 2009 óta élvezhetik az utasok a különböző nosztalgiajáratokat. A főváros városképéhez hozzátartoznak ezek a ma már szépkorú járművek is: a különböző útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal. Nemcsak a közlekedésrajongók, hanem családok, hazai és külföldi turisták is nagy örömmel fogadják a múlt századot idéző járműveket.

Bátran kérdezze a vezetőt vagy a kalauzokat!

A nosztalgiaközlekedés több mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, ami egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődő utasok jegyeit felszálláskor a kalauz lyukasztja ki, illetve a digitálisan megvásárolt felnőtt nosztalgiajegyeket is a kalauz érvényesíti. A végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is, illetve a legkeresettebb, teljes árú felnőtt nosztalgiajegy kényelmesen, akár otthonról is beszerezhető a BudapestGO alkalmazásban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.