Elkészült a világ leghosszabb magaslati vasúti alagútja

MTI/iho   ·   2014.04.16. 15:26

Elkészült a világ leghosszabb magaslati vasúti alagútja, egyben Kína leghosszabb vasúti alagútja a Kínát Tibettel összekötő Csinghaj–Tibet vasútvonalon – jelentették be a helyi hatóságok.

A majdnem 32,6 kilométer hosszú Hszinguancsiao alagút építési munkálatai helyi idő szerint kedd délután fejeződtek be – mondta Cse Csangjing, a projektben részt vevő China Railway Tunnel Co. Ltd. (CRTC) munkatársa. A Csinghaj–Tibet vasútvonalon épült alagút a tartomány északnyugati részén lévő Golmud és a tartományi székhely, Hszining közti szakaszon helyezkedik el. Az alagút építési munkálatai majdnem hét évig tartottak.

A projekt komoly kihívást jelentett a mérnökök számára a magaslati feltételek, a bonyolult földrajzi adottságok és a szűk költségvetés miatt. Az alagút, amelyet várhatóan az év végén nyitnak meg a forgalom előtt, a remények szerint fellendíti a Csinghaj–Tibet vasútvonal kapacitását: a vonal az északnyugat-kínai Csinghaj tartományt köti össze a Tibeti Autonóm Terület fővárosával, Lhászával.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Magyar tulajdonba került a Dunakeszi Járműjavító Kft.

iho/vasút   ·   2022.06.29. 15:00

A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a Dunakeszi Járműjavító Kft.-t birtokló TMH Hungary Invest Zrt.-ben, ezzel a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű vállalat teljes egészében magyar tulajdonba került.