Elkészült az első nagy sebességű vasúti kitérő Csehországban

Korcsmáros Gábor   ·   2024.09.16. 16:00
prost

Kapacitásbővítés kellett ahhoz, hogy le tudják gyártani a vágánykapcsolást, a csúcssín hossza nem kevesebb, mint hetven méter. 

Új gyártócsarnokot épített a DT Kitérőgyártó és Gépgyárak (DT Výhybkárna a strojírna) prostějovi üzeme annak érdekében, hogy legyárthassa a nagy sebességű vasúthálózatokon (NSV) alkalmazható kitérőt. Az új csarnok száztizennyolc méter hosszú, negyvenhat méter széles, és fel van szerelve egy automatikus vaslemez préselő berendezéssel is. 

A vállalat a napokban mutatta be a Csehországban gyártott első nagy sebességű vágánykapcsolást, egy kitérőt, ami egyenes irányban 350 kilométer per órás sebességre, kitérőirányban pedig 230 kilométer per órás sebességre terveztek. A kitérő a cseh cég saját fejlesztésű terméke. 

Vasútipari fejlesztők és gyártók körében egy jól ismert vállalatról van szó, a DT Kitérőgyártó és Gépgyárak körülbelül harminc országba exportálnak, és az utóbbi években mindinkább az egyre nagyobb sebességű kitérőket fejlesztenek és gyártanak. Csehországban például már telepítettek olyan kitérőt is, ahol 160 kilométer per órás sebességgel lehet haladni – kitérőirányban is. Az NSV-k építésére törekvő Csehországban a fejlesztés jelentősége abban rejlik, hogy a modern nagy sebességű hálózatokban az infrastruktúra-alrendszer egyik legfontosabb eleme a kitérő.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek