Emelkedett a vonattal utazók száma Csehországban

iho   ·   2013.02.01. 15:15

„A távolsági és a nemzetközi járatok iránti kereslet növekedett elsősorban, de nagyobb volt az érdeklődés a városokhoz, elsősorban a Prágához közeli településekre irányuló vasúti közlekedés iránt is” – tájékoztatott Petr Šťáhlavský, a ČD szóvivője.

Zsinórban harmadik éve emelkedik az utasok száma Csehországban, s ezek az adatok csupán az állami ČD vonatain utazók számát mutatják. 2011 óta ugyanis feltűntek a  vasúti magánvállalatok is, például a Prága–Ostrava vonalon. Ellenben még mindig nem sikerült elérni a 2008-as eredményt, akkor a ČD 175 millió utast szállított.

Az Ostraván át Zsolnára közlekedő Hukvaldy expressz élén a jól smert banán áll viselt gúnyájában<br>(fotó: Korcsmáros Gábor)

„Egy cseh lakos évente átlag 17 alkalommal használja a vasutat. Ezzel a Cseh Köztársaság az európai államok rangsorában az első harmad végén helyezkedik el. A csehek nagyjából olyan gyakran utaznak vasúton, mint a belgák, franciák vagy a hollandok” – írja az MTI a szóvivőre hivatkozva. Említést tett arról is, hogy a vasúti utazás kulturáltsága Csehországban fokozatosan emelkedik. Ez részben a konkurencia következménye, másrészt a cseh vasút is fokozatosan korszerűsíti járműparkját. Az elmúlt évben 242 új vagont helyeztek forgalomba, idén a modernizációra hatmilliárd koronát terveztek.

Kapcsolódó hírek