Épül az M85-ös Csorna és Fertőrákos közötti szakasza

iho/közút   ·   2019.07.05. 09:00
400px_m85_csorna

Nagy erőkkel zajlik a földmű építése az M85-ös autóút Sopron gyorsforgalmi bekötését megteremtő Csorna II. és Fertőrákos csomópont közötti szakaszán. A fejlesztés során 2020 végéig 8 millió 300 ezer köbméter földet mozgatnak meg, ebből eddig 3 millió 100 ezer köbmétert építette be. A szakasz négy részre bontva épül: a Csorna II. és Fertőd-Endrédmajor csomópont közötti szakasz 20,05 kilométer, a Fertőd-Endrédmajor csomópontot Nagylózzsal összekötő szakasz 15,6 kilométer, a Nagylózs és Sopron-kelet közötti szakasz a Nagycenki Üzemmérnökséggel 15,4 kilométer hosszú, a Sopron-kelet és Fertőrákos csomópont közötti szakasz pedig 6,4 kilométer.

Ütemterv szerint halad az M85-ös autóút Csorna II. és Fertőrákos csomópont közötti szakaszának építése (fotók: NIF Zrt.)

A kivitelezés mindegyik szakasznál az ütemterveknek megfelelően halad. Az útépítést tekintve a humuszleszedési és a töltésalapozási munkák megtörténtek, jelenleg a nagytömegű földmű építése zajlik. Hamarosan megkezdődik a földmű felső javító-védő rétegeinek beépítése, és várhatóan még az év folyamán összefüggő hosszabb szakaszokon elérik a pályaszerkezet alsó szintjét, ezzel megkezdődhet majd a ckt alapréteg építése is. A vízépítés tekintetében a főpálya és az azt keresztező közutak alatti csőátereszek beépítése megtörtént, folyamatos a kereszt- és hosszcsatornák, valamint a mélyszivárgók építése is. A keresztező vízfolyások esetében a mederkorrekciókat kiépítették.

A műtárgyak készültségi foka a munkaszervezési feladatok miatt különböző stádiumban van. Jellemzően a szerkezetépítés (cölöpözés, közbenső támasz és hídfőépítés) zajlik, de megkezdődött a vasbeton hídgerendák gyártása és helyszíni beemelése is. Az acél szerkezetű műtárgyak gyártása is folyamatban van. A Nagycenken épülő üzemmérnökség esetében az előkészítő és földmunkákat követően megkezdődtek az épületek alapozási munkálatai.

Az M85-ös azonban nem fog véget érni Fertőrákosnál: a csomóponttól tovább épül a soproni országhatárig, a 3,95 kilométer hosszú szakaszon egy 780 méter hosszú alagutat is létrehoznak. A 8647-es Sopron Északnyugati elkerülő utat is magába foglaló projektrész kiviteli terveinek elkészítésére és a kivitelezési feladatok elvégzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás lezárult. A megkötött szerződés alapján megkezdődtek a kiviteli tervek készítéséhez szükséges előzetes munkálatok (mérések, egyeztetések). Az építéssel érintett területek kisajátítása folyamatban van, a munkaterületen jelenleg a megelőző régészeti feltárások zajlanak. A kivitelezés befejezése 2024 nyarára várható.

Az M85-ös új szakaszainak megépítésével megvalósul Sopron gyorsforgalmi bekötése, a város nyugati részének tehermentesítése, és a közeli osztrák határszakasz elérhetősége magas színvonalú közúton. A teljes hosszban elkészülő M85-ös autóút az M1-es autópálya mellett új lehetőséget teremt Ausztria megközelítésére is. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek