Érdek nélkül tetszik: három évet vártak rá, megérte

Garai Szakács László   ·   2014.09.28. 13:45
lemans_0

(fotók: Le Monde)

A Le Monde fotóján az egyik vadonatúj Alstom Citadis látható abból a nyolcból, amely, amely a napokban kezdett dolgozni a bő négy kilométer hosszú második Le Mans-i villamosvonalon. Régészeti feltárások, előkészítő munkák és maga az építkezés összesen három éven át tartott a francia városban. A második vonallal közel húsz kilométeresre hízott a település villamoshálózata, az Alstom flotta pedig már harmincnégy szerelvényből áll.

Új, heti rendszerességgel jelentkező sorozatot indítottunk: Érdek nélkül tetszik címmel. Lehetne akár blog is, de nem tartjuk annak: egy-két képet mutatunk csak, amelyeknek van valami közük a közlekedéshez. Nemcsak vasút mentén készült fotók között böngészünk, lesz itt hajó, busz, repülő is. Meg „ezek környéke”. Egyszerűen azért mutatjuk meg ezeket a fotókat, mert szerintünk szépek. Mert nekünk tetszik. Érdek nélkül. Ha gondolják, csatlakozzanak: várjuk érdek nélküli fotójavaslataikat szokásos e-mailcímünkön. Amennyiben írnak is néhány sort a fotó(k)hoz, azt megköszönjük, de nem az lesz a lényeg. Az a fontos, hogy tetsszen, nekünk, érdek nélkül.

A háttér „picit” régebben és tovább épült: a Saint Julien katedrális a XIII. században 1217–54 között készült el – először. Azóta néhányszor „hozzányúltak”, a püspöki székhely legfontosabb templomához, amelynek a főhajója még román stílusú, a többi része viszont már a gótikus építészet különböző szakaszainak jellegzetességeit mutatja, sőt már a reneszánsz elemeit is észreveszik az erre fogékonyak. Tornya hatvannégy méter magas, az oldalbejárata fölé építették. Háttérnek (is) egészen príma, de azért az Országház simán előzi.

Sorozatunk korábbi darabjai

Érdek nélkül tetszik: megjött a kemény mag

Érdek nélkül tetszik: Párizs, 11 óra

Érdek nélkül tetszik: szakadt, koszos – és nem a miénk

Érdek nélkül tetszik: Tegel fölött az ég

Érdek nélkül tetszik: a Göhrener Brücke

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek